Linkovi

Strani novinari na putu ka severnokorejskom nuklearnom poligonu


Avio sa južnokorejskim novinarima koji je sleteo na aerodrom u Severnoj Koreji, odakle novinari treba da se prebace do poligona za nuklearne probe Pungjeri (Foto: Rojters)

Više od 20 stranih novinara – sa Zapada i iz Kine - stiglo je u Severnu Koreju i krenulo autobusom do nuklearnog poligona u Pungjeriju, lokaciji udaljenoj 11 sati vožnje od mesta gde su prvobitno bili smešteni. Prethodno, vlasti Severne Koreje odobrile su grupi južnokorejskih novinara da poseti njihov poligon za nuklearne probe posle višednevnog natezanja sa Seulom.

Novinari, koji su 24 sata čekali u hotelu, krenuli su na put dug 370 kilometara, a tamo će biti svedoci onog što je ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje nazvalo “ceremonijom zatvaranja poligona za nuklearne probe”.

Novinar agencije AP Raf Vober kaže da postioji mnogo nepoznanica.

“Mislim da je najbolje čemu trenutno možemo da se nadamo jeste da stignemo tamo i vratimo se što pre moguće. Koliko smo mi upoznati sa situacijom - dok smo tamo neće nam biti dozvoljeno da stupimo u kontakt sa spoljašnjim svetom, zato se nadamo da ćemo videti ono što žele da nam pokažu i što je pre moguće o tome izvestimo“.

U međuvremenu, posle višednevnog natezanja, Pjongjang je i južnokorejskim novinarima konačno zvanično odobrio da posmatraju kako Sever uništava svoj poligon za nuklearne probe u Pungjeriju.

Prethodno, Severna Koreja pozvala je druge strane novinare da prisustvuju demontiranju, dok pristup novinarima iz Južne Koreje nije bio dozvoljen. Južnokorejski novinari morali su da se vrate kući iz Pekinga, gde im je odbijen zahtev za izdavanje viza.

Razgovori između dve strane takođe su otkazani, posle nedavno održanih zajedničkih vojnih vežbi Seula sa SAD.

Iako je najavljeno da će se demontiranje odigrati do petka, novinari izveštavaju da su im severnokorejske vlasti saopštile da je ceremonija odložena zbog lošeg vremena.

Međutim, pošto meteorolozi predviđaju razvedravanje, mediji spekulišu da će ceremonija zatvaranja biti odložena do dolaska južnokorejskih novinara.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su da će novinari iz te zemlje sleteti direktno na mesto najavljenog događaja.

“Vlada pozdravlja poziv našim novinarima da se pridruže i nada se da će taj potez dovesti do samita Severne Koreje i SAD, kao i do narednih faza pregovora i konačne denuklearizacije”, rekao je ​Baik Tae Hjun, iz Ministarstva za ujedinjenje Južne Koreje.

Još nije jasno kada će se južnokorejski novinari ukrcati na avion, ali zvaničnici navode da će se to dogoditi vrlo brzo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG