Linkovi

Skupština Kosova u petak usvaja zakone o transformaciji KBS


Predsednik Kosova Hašim Tači obavlja smotru pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kasarni “Adem Jašari” u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)
Predsednik Kosova Hašim Tači obavlja smotru pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kasarni “Adem Jašari” u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)

Skupština Kosova u petak će najverovatnije usvojiti tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija bezbednosnih snaga u oružane snage Kosova, bez promene naziva tih snaga. Predsednik Kosova i vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) Hašim Tači poručio je da će ove snage nastaviti da služe svim građanima Kosova bez obzira na nacionalnost.

Skupština Kosova u petak usvaja zakone o transformaciji KBS
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je pošto je obavio smotru pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) u kasarni “Adem Jašari” u Prištini da će Skupština Kosova u petak svečano doneti odluku o formiranju vojske Kosova.

“Kosovske bezbednosne snage su se razvile u profesionalnu silu, pripremljene su prema standardima NATO-a, sa multietničkim sastavom i rodnom zastupljenošću. Uključivanje svih zajednica u KBS šalje najbolju moguću poruku. To pokazuje vrednost i principe našeg društva”, rekao je Tači.

Tači: U službi svih građana

On je kazao da će Kosovske bezbednosne snage služiti za nastavak mira u regionu i da će biti u službi svih građana.

Predsednik Kosova Hašim Tači tokom obraćanja u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)
Predsednik Kosova Hašim Tači tokom obraćanja u kasarni "Adem Jašari" u Prištini, 13. decembra 2018. godine (Foto: VOA)

“Uveravam sve zajednice na Kosovu, posebno srpsku zajednicu, da će Kosovske bezbednosne snage nastaviti da služe svim građanima, bez ikakvih etničkih razlika”, poručio je Tači.

I zamenik ministra KBS Agim Čeku očekuje da će Skupština usvojiti tri zakona, kojima se dopunjuje dosadašnja uloga KBS. On ističe da Kosovske bezbednosne snage nisu i niti će biti usmerene protiv bilo koje zajednice na Kosovu.

Čeku: Srpski političari bi da Kosovo bude propala država

„KBS nikada neće bit institucija koja će stvarati probleme i proizvoditi tenzije, nego će biti institucija koja će rešiti probleme i koja će biti primer svima, prema tome nema bojazni. Srpski političari to znaju, oni se suprotstavljaju ovakvoj ulozi KBS-a samo zato što je to državni identitet, samo zato što vodi konsolidaciji države Kosova i to je ono što njima predstavlja problem. Oni bi želeli da Kosovo bude nekakva propala država, da gubi atribute državnosti, a ne da jača atribute državnosti“, rekao je Čeku.

Skupština Kosova će na sednici koja je zakazana za petrak, u drugom čitanju razmotriti i najverovatnije usvojiti tri zakona - Zakon o bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u bezbednosnim snagama Kosova.

Ovim zakonima menja se mandat Kosovskih bezbednosnih snaga, a osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke glasaće za usvajanje ovih zakona.

Američki ambasador: Istorijsko glasanje

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet objavio je na Tviteru da je sutrašnje glasanje u kosovskom parlamentu "istorijsko". On je naveo da će SAD podržati razvoj i "organizacionu evoluciju" kosovskih bezbednosnih snaga, koje moraju da imaju pozitivnu ulogu za Kosovo i region, održavajući i multietnički karakter zemlje i kosovsku posvećenost miru".

XS
SM
MD
LG