Linkovi

Kardin za Glas Amerike: Put za Balkan Zapad, a ne Rusija


"Balkan je područje za koje su SAD veoma zainteresovane", kaže u intervjuu za Glas Amerike uticajni senator i vodeći demokrata u Spoljnopolitičkom odboru Senata Ben Kardin. Sa novinarkom Milenom Đurđić razgovarao je i o američkoj politici prema Iranu, Severnoj Koreji i Rusiji.

Sjedinjene Države pažljivo prate situaciju na Balkanu, čija je budućnost, kako vjeruje američki senator Ben Kardin, na Zapadu.

„Znamo da je Rusija aktivna na Balkanu i to prepoznajemo. Naravno, sada imamo NATO partnere u regionu. To jeste područje za koje smo veoma zainteresovani i pažljivo pratimo situaciju. Smatramo da na Balkanu postoji jasan put ka integraciji u Evropu i iskreno ka članstvu u NATO – u. Prilično smo uvjereni da će put za Balkan biti bliža saradnja sa Zapadom, a ne Rusijom, ali svakako pažljivo pratimo šta se događa.“

Aktivnosti Rusije, posebno kada je riječ o miješanju u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, već duže su jedna od glavnih tema u Vašingtonu. Vode se i odvojene istrage u Kongresu koje, kako za Glas Amerike ističe vodeći demokrata u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, neće biti skoro okončane.

„Svakog dana, saznaje se sve više informacija. Jasno je da je Rusija pokušala da se miješa u naše izbore, da je to radila u sajber prostoru i da je podržavala jednog kandidata, predsjednika Trampa. Takođe, ima sve više nagovještaja da su možda, svjesno ili nesvjesno, koristili ljude u našoj zemlji. Jasno je da su bili aktivno angažovani na internetu, gdje su kupovali reklame. Sve to izlazi na površinu. „

A cilj istraga je, poručuje Kardin, da se zaštite američki bezbjednosni interesi i spriječi ponovno miješanje Rusije.

“Opredijelili smo novac i budžetski proces da se u saradnji sa našim evropskim saveznicima branimo od takve vrste napada. Takođe obezbjeđujemo sredstva za borbu protiv propagande kojom se pokušava uticati na mišljenje javnosti. Prepoznajemo da je Rusija izuzetno aktivna i da neće stati. Zbog toga moramo da se branimo i Kongres je opredijelio resurse za zaštitu naših bezbjednosnih interesa”.

Američki Kongres je ljetos Moskvi uveo i nove sankcije, koje aktuelna administracija još nije primijenila, zbog čega su Kardin i njegov kolega, senator Džon Mekejn, nedavno pisali predsjedniku Trampu.

“Senator Mekejn, ja i drugi smo veoma zabrinuti zbog toga što ova administracija nije preduzela akciju povodom sankcija, koje su obavezne pod zakonom koji je u Senatu usvojen sa 98 glasova za i dva protiv i koji je predsjednik potpisao. Važno je da Sjedinjene Države reaguju tim povodom”.

Demokratski senator nedavno je kritikovao i Trampovu odluku da ne sertifikuje nuklearni sporazum sa Iranom, iako je on sam glasao protiv njega 2015. godine. Kardin za Glas Amerike kaže da će Kongres poštovati odredbe sporazuma i blisko sarađivati sa evropskim partnerima.

“Kongres će takođe željeti da naglasi činjenicu da Iran mora da poštuje sporazum, ne samo u predviđenom vremenskom okviru, nego i poslije toga”

Hitnu pažnju Vašingtona zahtijeva i sjevernokorejska nuklearna aktivnost. Senator Kardin zalaže se za diplomatsko rešenje krize.

“Vojna opcija ne bi trebalo da bude rešenje. Želimo da Sjeverna Koreja zamrzne svoj program, obustvati raketne probe, dozvoli ulazak inspektorima i da radi sa međunarodnom zajednicom. Da bi se to dogodilo, Sjedinjene Države moraju da intenziviraju diplomatske napore, naročito sa Kinom koja je ključni igrač kada je riječ o sjevernokorejskoj računici”.

Kardin je međutim zabrinut da će Kina, uz Rusiju, pokušati da popuni prazninu koja bi, prema njegovom mišljenju, mogla da nastane zbog Trampove politike “Amerika prvo” i američkog povlačenja sa svjetske scene. Ipak ističe da Kongres preduzima korake da spriječi da se to dogodi jer, kako smatra, globalna zajednica zavisi od vodeće uloge Sjedinjenih Država.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG