Linkovi

Putin i Ši otvorili gasovod "Snaga Sibira"


Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Ši Đinping, putem video linka zvanično su pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu, „Snagu Sibira“, kojim će se prirodni gas iz Sibira dostavljati do severoistočne Kine. Time su ekonomski i politički ojačale veze Moskve i Pekinga.

Novi gasovod je deo pokušaja Moskve da se okrene ka istoku, kako bi ublažila posledice zapadnih finansijskih sankcija, uvedenih zbog ruske aneksije Krima. Kina je definitivno postala glavno izvozno tržište za Rusiju i dala je Moskvi potencijalno ogromno novo tržište van Evrope.

Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u regionu Lenjinigrada.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u regionu Lenjinigrada.

Istovremeno, Moskva radi na još dva velika energetska projekta - Severni tok 2 i Turski tok.

Gasovod „Snaga Sibira“ je dug 3.000 kilometara. Sporazum je zaključen na 30 godina i očekuje se da će Rusiji doneti prihod od 400 milijardi dolara.

"Ovo je zaista istorijski događaj, ne samo za globalno energetsko tržište, već iznad svega za nas, za Rusiju i Kinu", rekao je ruski predsednik Putin koji je otvaranje gasovoda pratio iz Sočija, preko video linka.

Kineski predsednik Ši poručio je da je novootovreni gasovod "ključni projekat bilateralne saradnje u energetici" i "primer duboke integracije i uzajamno korisne saradnje."

XS
SM
MD
LG