Linkovi

Mogu li SAD da ugroze ruski gas u Evropi?


Cev gasovoda Severni tok
Cev gasovoda Severni tok

Tokom posete Poljskoj, američki predsednik Donald Tramp obećao je da će pospešiti izvoz američkog tečnog gasa u centralnu Evropu, što bi moglo da ugrozi dominantan položaj Rusije na tom tržištu. Mnoge evropske zemlje optužuju Moskvu da koristi energente u političke svrhe, a analitičari kažu da je sudar Rusije i Amerike na tržištu gasa neminovan.

Predsednik Tramp stavio je pitanje gasa visoko na listu prioriteta tokom posete Poljskoj.

Amerika je spremna da pomogne Poljskoj i drugim evropskim zemljama da se snabdevaju gasom iz više izvora, tako da nikada ne budu taoci samo jednog dobavljača“, rekao je američki predsednik Donald Tramp.

Do sada je taj dobavljač bila Rusija. Državna firma Gasprom 2015. obustavila je isporuku gasa Ukrajini I tako lišila Kijev velikog dela prihoda I poremetila snabdevanje Istočne Evrope gasom.

To je stub ruske spoljne politike – uz pomoć gasa I energenata uspostavlja dominaciju nad centralnom Evropom”, ocenjuje lobista organizacije "CEC Government Relations" Marek Matražek.

Prva isporuka američkog tečnog gasa u Poljsku je stigla prošle nedelje, I ta zemlja se nada da bi mogla postati centar za uvoz američkog gasa. O tome su na samitu “Inicijative tri mora” sa predsednikom Trampom u Vašravi razgovarali lideri istočnoevropskih zemalja. Tramp je obećao da SAD nikada neće koristiti gas kao politički instrument. Energetski analitičar Grekor Maleki, nekadašnjii šef poljske obavešajene agencije, kaže da će Rusija to sa pažnjom posmatrati.

Ako se najave o uvozu gasa ostvare I izgradi infrastruktura, Rusija će možda promeniti prostup. Poljska računa na to da bi Rusija mogla da promeni energetsku politiku prema njoj.

Rusija ima svoje planove. Gasovod Severni tok trebalo bi da počne da radi 2019., i može da udvostruči kapacitet za izvoz gasa u Nemačku, a da zaobiđe Ukrajinu. Istočnoevropske zemlje žele da zaustave taj projekat.

Ako želimo da korisatimo američki gas, onda bi Amerika trebalo da bude kritičnija prema Severnom toku, što znači I veći pritisak na Rusiju”, ocenjuje Matražek.

Ako američki gas stigne do Evrope, analitičari u Vašingtonu veruju da će to uticati na odnose Amerike I Rusije u globalu.

“Mislim da će se to desiti relativno brzo I da će nam dati mnogo veću moć nad Putinom I da će Rusi prestati sa svojim agresivnim aktivnostima, ne samo u Evropi već I prema SAD”, smatra Džon Hana iz Fondacije za odbranu demokratije.

Predsednik Tramp je optimista po pitanju odnosa sa Putinom, ali će energetska politika u Evropi verovatno ostati izvor trvenja.

XS
SM
MD
LG