Linkovi

Tramp odobrio sankcije zbog izgradnje rusko-evropskog gasovoda


emačke, 7. novembra 2018.
emačke, 7. novembra 2018.

Predsednik Donald Tramp u petak je potpisao sankcije SAD protiv kompanija koje grade gasovod za ruski prirodni gas do Nemačke, za koje Kongres strahuje da će dati Kremlju snažne argumente za evropske saveznike Amerike.

Sankcije, kojima se usprotivila Evropska unija, bile su uključene u zakon o potrošnji za odbranu koji je Tramp potpisao u vazdušnoj vojnoj bazi Endrjuz, nedaleko od Vašingtona.

Agencija AFP javlja da sankcije ciljaju kompanije koje izgrađuju gotovo 11 milijardi dolara vredan gasovod Severni tok 2 ispod Baltičkog mora, a koji za cilj ima udvostručavanje isporuke ruskog prirodnog gasa vodećoj evropskoj ekonomiji, Nemačkoj.

Članovi Kongresa upozorili su da će gasovod doprineti bogatstvu neprijateljske ruske vlade i naširoko povećati uticaj predsednika Vladimira Putina u Evropi u vreme zategnutih odnosa širom kontinenta.

Oba doma Kongresa većinski su odobrila sankcije, uz glasanje Senata u utorak da se mere pošalju na Trampov sto.

Tramp, koga su demokratski protivnici optužili da je mekan prema Putinu, imao je malo izbora, osim da zakon odobri.

Sankcije su ubačene u mnogo širi zakon o godišnjem finansiranju Pentagona vredan 737 milijardi dolara, a veto bi verovatno bio ukinut.

Mere SAD razljutile su Moskvu i Evropsku uniju, uz poruke da bi trebalo da budu u mogućnosti da donose svoje sopstvene energetske politike.

Ministar inostranih poslova Nemačke, Hajko Mas, raspravljao je o ovoj temi tokom telefonskog razgovora u petak sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, saopštila je portparolka Stejt dipartmenta Morgan Ortagus.

Pompeo je izrazio "snažno protivljenje" projektu, rekla je Ortagus u saopštenju.

Nemačko-ruska privredna komora insistirala je prošle nedelje da je gasovod važan za energetsku stabilnost i zatražila uvođenje uzvratnih sankcija protiv SAD ukoliko zakon u Americi prođe.

Sankcije SAD ciljaju plovila koja postavljaju cevi za Severni tok 2 i Turski tok, rusko-turski gasovod, i uključuju zamrzavanje sredstava i povlačenje viza SAD za izvođače.

Jedan od glavnih kontraktora koji bi mogao da bude na udaru je švajcarska firma Olsiz (Allseas), koju je unajmio ruski državni energetski gigant Gasprom, kako bi izgradio delove na moru.

Moć Gasproma, koji je blisko integrisan sa ruskom državom, centar je zabrinutosti po pitanju cevovoda u Sjedinjenim Državama, ali i u istočnim i centralnim evropskim državama.

Senator Ted Kruz, republikanac i saveznik Trampa, rekao je da bi zaustavljanje Severnog toka 2 trebalo da bude glavni bezbednosni prioritet Sjedinjenih Država, ali i Evrope.

"Bolje je za Evropu da se oslanja na energiju iz Sjedinjenih Država, nego da hrani Putina i Rusiju, da zavisi od Rusije i subjekta ekonomske ucene", rekao je on u Senatu prošle nedelje.

Međutim, senator Rend Pol, drugi republikanac, glasao je protiv zakona prigovarajući zbog "sankcionisanja NATO saveznika i potencijalno američkih energetskih kompanija".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG