Linkovi

Stanovnici Luizijane oporavljaju se posle udara još jednog uragana


Sonja i Patrik King prolaze poplavljenom ulicom do svoje kuće u Lejk Čarlsu, (Foto: AP Gerald Herbert)

Prvo je došao uragan Lora, praćen vetrovima jačine 241 kilometar na sat. Zatim je usledila Delta, sa slabijim vetrom, ali sa žestokim padavinama. Posle dva uragana, koji su u periodu od šest nedelja pogodili Luizijanu, u jugozapadnom delu te države ponovo su oštećeni domovi, a ulice poplavljene.

Ernestin i Milton Vesli odlučili su da tokom naleta uragana Delta ne napuštaju svoju kuću u Lejk Čarlsu, u Luizijani, koja je pre nekoliko nedelja oštećena u Lori.

“Borili smo se cele noći da zaštitimo stvari. I uz Božju pomoć smo uspeli", kaže Milton.

Hana Frenklin živi u Ajovi, malom gradu sa oko 3.000 stanovnika blizu Lejk Čarlsa. Evakuisala se tokom udara oba uragana, ali ističe da nisu svi mogli da to urade. Neki ljudi, kako kaže, žive u šatorima zato što nemaju gde da idu.

Brine da pogođeno područje ne dobija potrebnu pomoć. Istovremeno je ohrabrena načinom na koji svi u zajednici pomažu jedni drugima - susedi se posećuju i donose vodu i hranu.

“To je zaista tužno videti. Ali, istovremeno vas ohrabruje koliko je Luizijana snažna", kaže Hana.

Delta je pogodila Luizijanu u petak veče blizu priobalnog grada Kriola, praćena vetrovima jačine 155 kilometara na sat. Oluja je zatim zahvatila Lejk Čarls, grad u kojem je u uraganu Lora oštećena gotovo svaka kuća i zgrada krajem avgusta.

Lejk Čarls, Luizijana tokom udara uragana Delta
Lejk Čarls, Luizijana tokom udara uragana Delta

Za sada nema izveštaja o žrtvama. Hiljade ljudi su ostale bez struje, a gradonačelnik Lejk Čarlsa Nik Hanter procenio je da su poplavljene stotine već oštećenih kuća. Stanovnici su iscrpljeni - bračni par Vesli već dve nedelje spava na terasi.

“Lora i Delta zajedno su katastrofalni. Strahujem da zbog svega ostalog što se događa u zemlji, situacija možda nije u centru pažnje javnosti kao što bi trebalo da bude", upozorio je Hanter.

Pre oluje u petak, ulice su već bile prekrivene ostacima prethodnog nevremena.

Iako je Delta bila slabija od Lore, uragana četvrte kategorije (od maksimalno pet), najveću štetu je pričinila zbog obilnih padavina. Guverner Džon Bel Edvards rekao je da je u Lejk Čarlsu palo više od 38 centimetara kiše, a u Baton Ružu 25 centimetara.

Edvards je rekao da je raspoređeno 3.000 pripadnika Nacionalne garde koji pomažu u čišćenju puteva i isporuci hrane.

U međuvremenu, meteorolozi upozoravaju da kiša, olujni talasi i poplave i dalje prete delovima zemlje, od Teksasa do Misisipija, a da bi ostaci oluje mogli da izazovu tornada u Dolini Tenesija.

Delta je 10. uragan koji je ove godine pogodio američko kopno, čime je oboren rekord iz 1916. godine.

Guverner je rekao da je Delta poremetila napore državnih organa da obezbede privremeni smeštaj za hiljade stanovnike koji su evakuisani tokom uragana Lora i koji i dalje žive u hotelima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG