Linkovi

Jug SAD sprema se za nove poplave posle uragana Sali


Poplavljene ulice u centru Pensakole na Floridi (Foto: AP/Gerald Herbert)
Poplavljene ulice u centru Pensakole na Floridi (Foto: AP/Gerald Herbert)

Vlasnici kuća i radnji duž američke obale Meksičkog zaliva u četvrtak su počeli akciju čišćenja posle udara uragana Sali, dok se region priprema za nove poplave narednih dana zbog nabujalih reka i potoka.

U teško pogođenoj Pensakoli na Floridi i u okolnom okrugu Eskambia, bile su poplavljene ulice i automobili, pre nego što se voda povukla, a vlasti idu od vrata do vrata i upozoravaju stanovnike da opasnost još nije prošla.

Dok su Florida i Alabama i dalje na oprezu, obilne padavine koje je doneo uragan izazvale su poplave u Džordžiji, a isto preti i Severnoj Karolini i Virdžiniji u petak.

Meteorolozi navode da bi u Džordžiji moglo da padne do 30 centimetara kiše, a u Južnoj Karolini 25 centimetara. Duž priobalnog područja Meksičkog zaliva, zvaničnici ispituju štetu pričinjenu na autoputevima i mostovima. U okrugu Eskambia spaseno je najmanje 400 osoba.

Najmanje jedan smrtni slučaj se povezuje sa uraganom. Gradonačelnik Orindž Biča u Alabami Toni Kenon rekao je za agenciju Asošijeted pres da je u tom popularnom letovalištu zbog oluje preminula jedna osoba, a da se još jedna vodi kao nestala.

Sali je u sredu ujutro pogodila kopno blizu mesta Golf Šors u Alabami, kao uragan druge kategorije praćen vetrovima jačine 165 kilometara na sat. Zatim se kretala sporo, što je pogoršalo posledice obilnih padavina.

Više od 60 centimetara kiše palo je blizu pomorske baze Pensakola na Floridi, dok je gotovo metar vode prekrio ulice u centru istoimenog grada, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Više od pola miliona domova i radnji je bez električne energije na Floridi, u Alabami i Džordžiji.

U Orindž Biču, gradonačelnik je naveo da je pričinjena veća šteta nego za vreme uragana Ajvan pre 16. godina.

Brojni urgani, kao i požari koji bukte ne zapadnoj obali, usmerili su pažnju javnosti na klimatske promene koje, kako navode naučnici, izazivaju sporije, snažnije i destruktivnije oluje, praćene obilnijim padavinama.

Nacionalni centar za uragane u međuvremenu prati još dve oluje formirane u Atlantskom okeanu. Uragan Tedi ojačao je u četvrtak u drugu kategoriju (od pet), sa vetrovima jačine 165 kilometara na sat i očekuje se da još ojača do petka dok se kreće ka ostrvu Bermudi. Tropska oluja Viki, kako se očekuje, oslabiće narednih dana.

XS
SM
MD
LG