Linkovi

Šest žrtava Lore u Luizijani, oslabljena oluja i dalje opasna


Građani Holi Biča u Luizijani razmatraju štetu koju je naneo uragan Lora, 27. avgusta 2020.
Građani Holi Biča u Luizijani razmatraju štetu koju je naneo uragan Lora, 27. avgusta 2020.

Uragan Lora opustošio je Luizijanu. Najmanje šestoro ljudi izgubilo je život u nevremenu a cele zgrade su sravnjene sa zemljom. Skoro 800.000 domaćinstava je bez struje.

Lora se kreće ka severu, i nosi poplave i snažne vetrove sve do Ilinoisa.

Meterolozi upozoravaju da, ukoliko oluja skrene ka istoku, mogla bi da postane pretnja za gusto naseljenu istočnu obalu Amerike.

Uragan kategorije 4 tokom noći je oslabio u tropsku depresiju, ali nevreme je stiglo sve do Arkanzasa, gde je oboreno drveće i došlo do nestašica struje. Nova upozorenja na tornada izdata su protekle noći u Misisipiju i Arkanzasu.

Na jugu, trag uništenja koji je uragan ostavio za osobom je očigledan. Okrug Kameron u Luizijani je prvo mestu u koje je udarila Lora.

Kuće su srušene do temelja, montažne kuće prevrnute a vetar koji je duvao brzinom od 240 kilometara na sat lomio je velika stabla kao grančice.

U obližnjem Lejk Čarlsu – slični prizori... Stakla automobila probijena velikim granama koje je nosio vetar. Jedan radio toranj srušio se na okolne zgrade a uništeni i viši spratovi lokalnog hotela.

Zapadno od Lejk Čarlsa, požar je izbio u fabrici hemijskih proizvoda, a u vazduh otpušten štetni hlorin. Stanovnici su morali da ostanu u svojim kućama, pod uslovom da su ih još imali.

Tokom noći, mnogi delovi Luizijane su bili i dalje suviše opasni za spasioce – oboreni dalekovodi blokirali su puteve.

Međutim, građani su već počeli da sami rade na obnovi. Jedna žena je čak spasavala lamu koju je videla na ulici.

Uprkos razaranjima, zvaničnici kažu da je Lora mogla da ima još teže posledice.

"Kada imate u vidu kolika je šteta tek mogla da se dogodi, izbegli smo najgore", konstatovao je guverner Teksasa Greg Abot.

XS
SM
MD
LG