Linkovi

Tramp obišao delove Luizijane i Teksasa pogođene uraganom


Predsednik Tramp po dolasku na međunarodni aerodrom u Lejk Čarlsu u Luizijani.
Predsednik Tramp po dolasku na međunarodni aerodrom u Lejk Čarlsu u Luizijani.

Američki predsednik Donald Tramp obišao je je priobalne delove Luizijane i Teksasa u Meksičkom zalivu, koje je teško pogodio uragan Lora. Delovi tih država su bez struje i vode, a operacije raščišćavanja se odvijaju po vrelom, vlažnom vremenu.

"Jedna stvar koju znamo o ovoj državi je da se ona brzo obnovi", poručio je predsednik Tramp grupi u kojoj su bili guverner Luizijane, Džon Bel Edvards, kongresmeni i zvaničnici federalnih agencija ali nije bilo lokalnih stanovnika.

Četrnaest osoba je nastradalo kada je uragan četvrte kategorije pogodio područje u četvrtak ujutru. Više od polovine žrtava se otrovalo ugljen-monoksidom zbog pogrešne upotrebe generatora.

“To je strašan broj", rekao je predsednik o žrtvama, "ali moglo je da bude mnogo, mnogo gore."

Tramp je prvo posetio Lejk Čarls u Luizijani, grad sa oko 80.000 stanovnika koji je pretrpeo velika oštećenja zbog Lore. Procenjuje se da je više od 220.000 ljudi u Lejk Čarlsu bez vode, prema podacima Sekretarijata za zdrdavstvo Luizijane.

Gradonačelnik Lejk Čarsla Nik Hanter izjavio je da su fabrike za prečišćavanje vode "dobro oštećene" i da se još ne zna kada će se ponovo uspostaviti snabdevanje strujom.

Poplavljene kuće posle uragana Lora, 27. avgusta 2020.
Poplavljene kuće posle uragana Lora, 27. avgusta 2020.

Tramp je zatim helikopterom otišao u obližnji Orindž u Teksasu, grad sa više od 18.000 stanovnika. To je najteže pogođeni deo Teksasa a ekonomija zavisi od fabrika hemijskih proizvoda. Predsednika je dočekalo nekoliko stotina pristalica i guverner Greg Abot. On je istakao da je to područje imalo sreće zato što je Lora načinila blagi zaokret ka istoku, i tako su sprečeni veliki talasi koje su predviđali meterolozi.

Dan pre posete regionu, Tramp je proglasio stanje prirodne katastrofe u Luizijani, čime se otvaraju sredstva iz federalnog budžeta za pomoć pet okruga koji su bili na direktnom putu uragana.

Nakon što se blizu 20.000 radnika elektrodistribucije uključilo u rad na ponovnom uspostavljanju struje u područima oštećenim u uraganu, demokratski predsednički kandidat Džo Bajden: "Vreme krize iznese na videlo ono najbolje kod nas Amerikanaca - i sada to vidimo posle uragana Lora."

XS
SM
MD
LG