Linkovi

Žrtve uragana u Luizijani nemaju gde da se sklone zbog koronavirusa


Ostaci zgrade u Kameronu, Luizijani
Ostaci zgrade u Kameronu, Luizijani

Dok ekipe za potragu i spasavasnje drugi dan nastavljaju svoj posao na terenu, počinju jasnije da se vide razmere štete koju je u Luizijani uzrokovao uragan Lora.

U naletu uragana je stradalo 11 osoba, a materijalna šteta koju je napravio je ogromna. Zgrade su potpuno uništene, čitavi kvartovi su u ruševinama i skoro 900 hiljada domova je bez struje.

Stanovnici pogođenog dela Luizijane verovatno mesecima neće biti u mogućnosti da se vrate u svoje kuće. Naći sklonište posle naleta uragana nikada nije lako, ali sada je situacija posebno teška zbog pandemije koronavirusa.

"Suprug i ja imamo više od 60 godina. Prošle godine sam bila triput u bolnici. Oboje jako brinemo da ćemo se zaraziti ako budemo negde gde ima puno ljudi. S druge strane, nismo smeli da ostanemo u svojoj kući i čekamo uragan četvrte kategorije", ispričala je Meri Gutovski iz mesta Lejk Čarls u Luizijani.

Gradić Lejk Čarls u Luizijani pogodio je uragan četvrte kategorije
Gradić Lejk Čarls u Luizijani pogodio je uragan četvrte kategorije

Bračni par Gutovski spakovao je odeću i potrepštine za nekoliko dana i uputili se ka severu zemlje, dan pred udar Lore. Uspeli su da izbegnu jaku oluju i vetrove, ali i evakuacija je bila komplikovana.

"Mnogo smo brinuli i plakali", rekla je kroz suze Meri Gutovski za Glas Amerike i istakla da ona i suprug nisu imali gde da odu. Usput su videli da su mnoge pumpe i prodavnice zatvorene upravo zbog pandemije.

"Imali smo sreće da smo ranije napunili rezervoar. Inače ne bismo daleko odmakli".

Umesto skloništa - hoteli

Tokom prirodnih katastrofa, gradovi obično obezbede skloništa za one koji su ostali bez krova nad glavom. Ali sada postoji bojazan da bi u takvim skloništima moglo da dođe do širenja koronavirusa. Umesto toga, države Teksas i Luizijana su građane uputile na hotelske sobe, ali oni kažu da teško nalaze slobodne i da ne mogu da ih priušte.

"Trebalo mi je da ostanem negde blizu posla. Ali završila sam u hotelu stotinama kilometara udaljenom, u Alabami", rekla je Ešli Votkins.

Njena kuća je potpuno uništena.

"Srušena je do temelja. Veći deo kuće je završio na nekom drveću".

Ostaci domova u Luizijani nakon Lore
Ostaci domova u Luizijani nakon Lore

"Uz to, troškovi postaju sve veći, ne mogu još dugo da plaćam ovo", rekla je Votkins.

Bračni par Gutovski ima isti problem. Oni su se smestili u hotelu pored kazina u Ševerportu, Luizijani.

"Da nisam imao popust kao član kazina, ne bih mogao da platim ovaj hotel", kaže Gutovski.

Hoteli su u ovoj situaciji popunjeni - što za neke ljude koji ne žele da budu u gužvi jer strahuju od zaraze predstavlja dodatnu komplikaciju. Zato i po nekoliko dana provode u sobama.

Šteta u Lejk Čarlsu u Luizijani
Šteta u Lejk Čarlsu u Luizijani

Šta dalje?

To je pitanje koje najviše brine bračni par Gutovski.

Rezervacija hotela im ističe uskoro, drugi nisu našli, a kuća im je srušena.

"Satima pokušavam da nađem nekoga ko bi mogao da nam pomogne. Bukvalno smo ostali sami i ne znamo šta da radimo", kaže Meri Gutovski.

Ešli Votkins se nada da će sa sinom uspeti da se smesti kod rođaka, dok ne pronađe novu kuću.

Oni koji nemaju tu opciju, moraće da se upute u velika skloništa, koja izbegavaju zbog koronavirusa. Nadležni se nadaju da će opsežne provere svih ljudi koji dolaze sprečiti zarazu.

XS
SM
MD
LG