Linkovi

Episkop Joanikije izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog


Episkop Joanikije (Foto: www.mitropolija.com)
Episkop Joanikije (Foto: www.mitropolija.com)

Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki, izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC), objavila je ta crkvena eparhija u Crnoj Gori.

Izabran Sinod Srpske pravoslavne crkve

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) izabrao je Sinod SPC (vid crkvene vlade, prim.nov), na čijem će čelu biti patrijarh Porfirije, a ostali članovi su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop sremski Vasilije, kruševački David i episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Odluka je doneta na sednici Svetog Arhijerejskog Sabora SPC koja je održana u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Inače, od smrti mitropolita Amfilohija Radovića oktobra 2020, Joanikije je obavljao dužnost administratora mitropoliije.

Joanikija je na funkciji episkoga budimljansko-nikšićkog nasledio dosadašnji episkop dioklijski Metodije.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić čestitao je izbor mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju.

"Vjerujem da će mitropolit Joanikije biti dostojan nasljednik mitropolita Amfilohija i da će hrabro hoditi njegovim putem pravde i istine", napisao je Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Crnogorski mediji javili su da je Joanikije izabran nakon burnih događaja tokom Sabora SPC povodom izbora crkvenog lica, koje nasleđuje preminulog mitropolita Amfilohija - poglavara SPC-a u Crnoj Gori poslednjih 30 godina.

Oslikava to i činjenica da je pre dva dana u nenajavljenoj poseti Patrijaršiji SPC u Beogradu boravio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, koji je tada poručio da dolazi da, kako se izrazio, da prenese volju vernog naroda da za mitropolita bude izabran Joanikije i zatražio odlaganje potpisivanja Temeljnog ugovora između crnogorske Vlade i Srpske pravoslavne crkve za za 30. oktobar.

Na Krivokapićevu poruku reagovala je SPC, koja je u saopštenju prenela iznenađenje Krivokapićevim zahtevom za odlaganjem potpisivanja dokumenta sa čijim sadržajem javnost do sada nije upoznata, izražavajući zabrinutost za položaj SPC i njenih vernika u Crnoj Gori.

Premijer Krivokapić je u petak rekao da je odlaganje tražio da bi Ugovor bio potpisan na dan smrti mitropolita Amfilohija, u Crnoj Gori, ali i optužio u otvorenom pismu jednog od lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića da je pokušao da opstruira izbor mitropolita i da izdejstvuje da se odloži do rekonstrukcije vlade.

O mitropolitu Joanikiju

Sredinom maja 2021, u trenucima zabrinutosti dela crnogorske javnosti zbog kršenja epidemioloških mera u verskim objektima, novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski izjavio je okupljenim građanima pred manastirom Ostrog da veruje da će, kako se izrazio, Sveti Vasilije Ostroški odagnati epidemiju koronavirusa, te da niko, pa ni vlasti i sveštenstvo SPC, nije lud da zabrani vernicima pristup kovčegu sa moštima tog sveca.

Uz preminulog prethodnika Amfilohija Radovića predvodio je litije kojim je deo crnogorske javnosti izražavao protest protiv Zakona o slobodi veroispovesti - usvojen u vreme bivše crnogorske vlasti koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS).

Nakon političkih promena u zemlji i prelaska u opoziciju DPS-a - taj zakon je izmenjen.

Joanikije i još nekoliko sveštenika privedeno je maja 2020. jer su uprkos merama ograničenja i zabrani javnih okupljanja zbog pandemije koronavirusa u gradu Nikšiću održali litiju - tokom protesta protiv Zakona o slobodi veropispovesti.

U biografiji koju je objavila mitropolija navedeno je da je diplomirao na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu 1990. i apsolvirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC je na majskom zasedanju 2001. godine osnovao eparhiju budimljansko-nikšićku sa sedištem u Đurđevim Stupovima i za njenog administratora postavio je vikarnog episkopa budimljanskog Joanikija.

Na majskom zasedanju 2002. godine izabran je za episkopa budimljansko-nikšićkog, a ustoličenje je obavljeno 4. avgusta u manastiru Đurđevi Stupovi.

Do sada je Joanikije bio član Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC u dva mandata, od 2005. do 2007. i od 2012. do 2014, navedeno je u biografiji izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog.

XS
SM
MD
LG