Linkovi

Krivokapić u Beogradu poručio SPC: Novi mitropolit crnogorsko-primorski da bude Joanikije


Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: AP/Risto Bozovic)
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić (Foto: AP/Risto Bozovic)

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je kasno u četvrtak da je doputovao u Beograd kako bi vrhu SPC, uoči najavljene odluke o novom mitropolitu crnogrsko primorskom, prenio poruke “vjernog naroda” da novi mitropolit crnogorsko-primorski bude episkop budimljansko-nikšićki, Joanikije Mićović.

Razloge boravka u Beogradu Krivokapić je objavio na društvenoj mreži Tviter.

"Došao sam u Beograd, u Patrijaršiju SPC, da Njegovoj Svetosti prenesem pozdrave vjernog naroda i njegovu volju da na tronu Svetog Petra Cetinjskog vide Vladiku Joanikije. Predložio sam da temeljni ugovor sa SPC bude potpisan na Cetinju, 30. oktobra, na dan upokojenja Mitropolita Amfilohija", napisao je Krivokapić na Tviteru.

Mediji u Crnoj Gori prenose informaciju srpske agencije Tanjug, koja navodi, pozivajući se na Krivokapićev kabinet, da je premijer otputovao u glavni grad Srbije kako bi prenio dvije ključne poruke u "ime naroda Crne Gore".

Iz kabineta premijera Crne Gore su Tanjugu potvrdili da je Krivokapić došao da prenese volju naroda Crne Gore da episkop budimljansko-nikšićki Joanikije bude izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog i da se Temeljni ugovor između SPC i države Crne Gore potpiše 30. oktobra, na dan smrti upokojenog mitropolita Amfilohija Radovića.

Očekuje se da na proljećnom Saboru SPC, koji je počeo krajem prošle nedjelje, na dnevnom redu, pored ostalog, bude i izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, čije je mjesto ostalo upražnjeno nakon smrti mitropolita Amfilohija krajem prošlog oktobra.

Nakon Amfilohijeve smrti, posao administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC je povjerila episkopu Joanikiju Mićoviću, a izbor novog mitropolita odložila je smrt partijarha Irineja u novembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG