Linkovi

Amfilohije najavio gradnju crkve na Cetinju, Bogdanović: Nastavak provokacija SPC


Mitropolit crnogorsko-primorski SPC, Amfilohije, Podgorica, Crna Gora

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije saopštio je u petak da je za sljedeću godinu predviđena izgradnja sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, izražavajući nadu da će u njemu biti pohranjene tri hrišćanske relikvije, među kojima i ikona Bogorodice Filermose koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

Amfilohije je tokom službe u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Nikšiću podsjetio da su poslije bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. kralj Petar Drugi Karadjordjević i tadašnji patrijarh srpski Gavrilo “prenijeli i tajno pohranili u manastiru Ostrog tri svetinje” - ruku Svetoga Jovana Krstitelja zajedno sa dijelom Časnog krsta, koje se nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonu Majke Božje Filermoske.

“Mitropolit Amfilohije je izrazio nadu da će se i ikona vratiti crkvi i da će te tri svehrišćanske svetinje biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice, koji je predviđen da se gradi iznad Cetinjskog manastira”, prenosi vebsajt MCP.

On je podsjetio da je “Hram Svete Trojice započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju” i da na njemu piše da se “ovaj hram podiže u vrijeme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910. godine”.

“Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice, i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su takođe mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine”, naveo je Amfilohije.

Crnogorski ministar kulture Aleksandar Bogdanović saopštio je, povodom najave mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da će graditi crkvu na prostoru izmedju Njegoševe Biljarde i Vladinog doma, u blizini Cetinjskog manastira, da SPC nastavlja sa provokacijama “duboko gazeći stazama politike i nacionalizma”.

“Ovog puta provokacija je, prije svih, nimalo slučajno, upućena Cetinjanima, najavom da će u istorijskom jezgru grada početi gradnja objekta SPC, u kojem će, uz ostalo, biti pohranjene i relikvije koje toj vjerskoj zajednici uopšte i ne pripadaju”, rekao je Bogdanović, navodeći da ga ne interesuje “da li se u ovoj manipulaciji skriva poruka da će Srpska pravoslavna crkva ubuduće da se bavi urbanističkim pitanjima i da gazduje državnom imovinom”.

On je rekao da “dobro znajući, baš kao i Amfilohije, kakve bi ta ideja reakcije mogla izazvati kod građana Cetinja – dužan sam da upozorim i njega i njegove partnere da ne uzburkavaju strasti u gradu koji je simbol i Crne Gore i njenog identiteta".

“Danas kao ministar, a i danas i sjutra kao Cetinjanin i Crnogorac, jasno poručujem da mi to nećemo dozvoliti”, rekao je Bogdanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG