Linkovi

Srbija za četiri mesta napredovala na Duing biznis listi Svetske banke


Raporti Doing Business 2020

Srbija je na najnovijoj Duing biznis listi napredovala za četiri mesta i nalazi se na 44. poziciji od ukupno 190 država rangiranih prema uslovima lakoće poslovanja. Na vrhu liste su Singapur i Novi Zeland, najbolji plasman od zemalja iz regiona ima Severna Makedonija, koja je na 17. mestu, Slovenija je na 37, Crna Gora i Hrvatska na 50. i 51, Kosovo na 57, a BiH na 90. poziciji.

Kako se navodi, skok na listi je ostvaren zahvaljujući reformama koje su omogućile lakše dobijanje građevinske dozvole, smanjenje administrativnih taksi, poboljšanje pouzdanosti napajanja električnom energijom, boljom zaštitom manjinskih investitora.

Takođe, analiza 10 ekonomskih oblasti pokazuje i da u odnosu na prošlu godinu Srbija lošije stoji kada je reč o uslovima za početak biznisa, što je dovelo do manjeg pada ukupne ocene.

Srbija je tako ove godine skoro u potpunosti nadoknadila pad koji je zabeležila 2018, kada je sa 43. pala na 48. mesto ove liste.

Tim povodom oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je veoma ponosan na rad vlade, koji je rezultirao ovim skokom na Duing biznis listi.

Obraćajući se novinarima na železničkoj stanici Novi Beograd, gde je dočekao prvi voz, koji je stigao iz Kine sa opremom neophodnom za modernizaciju pruge do Novog Sada, Vučić je izrazio nadu da će sledeće godine Srbija dodatno napredovati i biti među prvih 40 na listi Svetske banke.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su napretku zemlje na Duing biznis listi Svetske banke najviše doprineli Ministarstvo privrede i Ministarstvo građevinarstva.

Ona je rekla da je zadovoljna ovim trendom, ali da ima još posla, i dodala da će se boriti da Srbija bude u prvih 10 na svetu i da želi da se donese strategija o tome šta u svakoj oblasti treba uraditi kako bi se to postiglo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG