Linkovi

Investicioni forum u Beogradu za najbolju start up ideju


Investicioni forum "Belgrade Venture Forum" završen je u Beogradu uručivanjem nagrada za najbolji projekt za startap ideju. Prvo je pripalo domaćoj firmi "Stroberi enerdži" (Strawberry energy) za solarni punjač za mobilne telefone.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat rekao da je ovaj događaj fokusiran na samu suštinu onoga što čini dinamičan privatni sektor - mlade ljude sa idejom spremne da svoje snove pretvore u stvarnost.

"Nikada u istoriji nismo živeli u vremenu u kojem je lakše pretočiti nove ideje u realnost", ocenio je Skat, dodajući da su SAD preko organizacije USAID od 2001. godine investirale više 350 miliona dolara za podršku razvoja srpske privrede.

Svoje ideje na Forumu, koji se organizuje uz podršku Privredne komore Srbije, predstavilo je 35 preduzetnika iz deset zemalja pred više od 50 investitora, koji upravljaju fondovima vrednim više od milijardu evra, i koji su spremni da investiraju od 25.000 do više miliona evra po kompaniji.

Miloš Došen, organizator foruma i izvršni direktor organizacije SEVEN (Serbian Venture Network) rekao je da su kompanije imale prezentacije pred investitorima tokom dvodnevnog foruma i da pobednici dolaze iz inovativnih oblasti - zelene energije, "izmenjene stvarnosti" (VR), medicinskih naprava i informacionih tehnologija, prenosi agencija Tanjug.

Nagrade su, takođe, dobile firme "Lajv vju studio", "Arturus", "Telekardio", "Festomat" i "Mobikupon".

Investitori su pokazali interesovanje da izuzetne projekte investiraju od 10.000 do nekoliko miliona evra po kompaniji, a fondovi kojima upravljaju su vredni više od tri milijarde evra.

Siniša Perović iz Majkrosoft Srbija (Microsoft ) rekao je da je ključna stvar u tom procesu da stvorimo dovoljno malih firmi koji će zapošljavati 10, 15 ili 20 ljudi jer samo tako lokalna ekonomija može da ide napred.

Perović je naveo da je startap scena sve je jača i jača svaki dan, što pokazuje i održavanje Venture foruma u Beogradu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić založila se danas za jaču podršku inovativnim kompanijama i startap projektima, kako bi Srbija "uhvatila priključak sa četvrtom industrijskom revolucijom".

Drugi uzastopni godišnji skok Srbije na Duing biznis listi Svetske banke potvrda je da se intenzivno sistemski radi na unapređenju svih kljiučnih poslovnih karakteristika u Srbiji, izjavila je Brnabić.

Ministarka je rekla da ohrabruje činjenica da se u strukturi srpskog izvoza udeo ICT sektora konstatno povećava, precizirala je da je u prethodnoj godini nešto više od 4,0 odsto ukupnog srpskog izvoza, odnosno 611 miliona evra, iznosio upravo sektor informaciono-komunikacionih tehnologija.

"U prvih devet meseci 2016. godine, izvoz ICT usluga je iznosio 529 miliona evra, što ukazuje da će u tekućoj godini ovaj izvoz biti na istom ili višem nivou nego lani," rekla je Brnabić.

XS
SM
MD
LG