Linkovi

Svetska banka: Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi


Izveštaj Svetske banke o Zapadnom Balkanu, Foto: Glas Amerike
Izveštaj Svetske banke o Zapadnom Balkanu, Foto: Glas Amerike

Srbija je na 48. mestu Doing Business 2019 liste Svetske banke, što je pad za pet mesta u odnosu na prošlu godinu, kada je zauzimala 43. mesto, rezultati su izveštaja iz ove organizacije.

Svetska banka objašnjava da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja, navodi se u saopštenju iz Kancelarije Svetske banke.

U poređenju sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 73,13 u izveštaju za 2018, na 73,49 u izveštaju za 2019. godinu.

"Dok Srbija pravi pomake, druge zemlje, naravno, ne čekaju u mestu,“ rekao je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Nakon objavljivanja prošlogodišnjeg izveštaja, premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da Srbija ove godine bude među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi.

Regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

Na novoj rang listi, Srbija je napredovala u odnosu na prošlu godinu u oblasti registrovanja imovine gde se popela na 55. mesto sa ranijeg 57. i u kategoriji plaćanja poreza gde je ostvaren pomak na 79. sa 82. mesta.

U oblasti otpočinjanja biznisa Srbija je sada na 40. mestu (ranije 32), po dobijanju građevinskih dozvola na 11. poziciji (ranije 10), po dobijanju priključka za struju na 104. mestu (96), po lakoći dobijanja kredita na 60. mestu (55), po zaštiti manjinskih akcionara na 83. mestu (76).

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije ispred Srbije se na Duing biznis listi nalaze Makedonija (10. mesto) i Slovenija (40), dok su iza Crna Gora (50), Hrvatska (58) i Bosna i Hercegovini (89).

XS
SM
MD
LG