Linkovi

Vučić najavio smanjenje poreza i opterećenja na zarade


Arhiva - Premijer Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)
Arhiva - Premijer Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država u ovoj godini morati da ukine ili smanji sve parafiskalne namete i poveća ulaganje u startapove kako bi podstakla preduzetnički duh.

On je, odgovarajući na pitanja novinara na 24. Kopaonik biznis forumu, rekao da nisu tačne tvrdnje da preduzetništvo ne uspeva zbog visokih poreza, i naglasio da su porezi niži samo u dve zemlje - Makedoniji i Bugarskoj.

Prema njegovim rečima u Srbiji je opterećenje na zarade 64 odsto, dok je u zemljama koje su ispred nas po BDP-u, poput Mađarske i Hrvatske, oni od 120 do 140 odsto.

"Naši porezi nisu visoki, ali ići ćemo na to da budu manji,” rekao je premijer.

Kao glavni problem preduzetništva u Srbiji, Vučić je istakao nedovoljno razvijen preduzetnički duh i nedovoljno dobre projekte.

"Zato smo i ušli u te projekte sa KfW-om (Nemačka razvojna banka) od oko pet miliona evra, i sa EBRD-om, gde ćemo ulaganje povećati sa pet na deset miliona evra,” rekao je Vučić.

On je najavio i da će se krenuti i u smanjenje opterećenja na zarade, ali da će se ići u to oprezno kako se ne bi remetila finansijska stabilnost.

"Ne obećavam da će biti dramatično smanjenje kako mnogi misle, ali ćemo u to krenuti" rekao je Vučić i naveo da će se raditi na tome da se iz sive i crne zone poslovanja ljudi prebace u belu zonu kako bi se time još podstaklo zapošljavanje.

Kako je rekao, očekuje da stopa nezaposlenosti do kraja 2018. godine bude na nivou EU od 10,5 odsto.

Vučić se složio sa navodima MMF-a i kao ključni problem naveo činjenicu da u privatnom sektoru imamo 1,4 miliona zaposlenih koji izdržavaju sve druge - 1,7 miliona penzionera i kompletan javni sektor koji ima između 750 i 850 hiljada ljudi.

“Privatni sektor je slab i na krhkim nogama. Kao najveći problem doživljavam da se od države očekuje sve a odgovornost ne mora da bude na tom nivou. Traže nešto, a evo i ovde u ovoj zgradi ili bar u dve susedne nisu izdali fiskalne račune,” kaže Vučić.

On je naveo i da očekuje dodatni priliv stranih investicija u Srbiju, ali da je za to potrebna i politička stabilnost u regionu.

"Potrebna nam je ne samo unutrašnja politička stabilnost, već i u regionu i daćemo sve od sebe, koliko je do nas, da to bude obezbeđeno,” rekao je Vučić na Kopaonik biznis forumu.

Zato će, dodao je, i otići u Sarajevo, gde će učestvovati na sastanku premijera država Zapadnog Balkana, iako mu posle poslednjih trzavica zbog revizije tužbe za genocid, to nije prijatno.

"Ali računam da je bolje da razgovaramo sto godina sa nekim nego da ulazite u sukobe,” kazao je Vučić.

On je rekao i da u ovoj godini očekuje napredak Srbije na Duing biznis listi Svetske banke za još deset do 15 mesta.

On je podsetio da je Srbija, zahvaljujući nepopularnim merama, u poslednje dve godine napredovala za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke.

Kako je naveo taj preokret koji mnogi nisu očekivali, učinjen je donošenjem važnih zakona, poput Zakona o radu, ali i drugim teškim merama koje su doprinele fiskalnoj stabilizaciji zemlje.

Za privatizaciju RTB Bor zainteresovane su dve kineske firme, rekao je premijer i dodao da bi bio srećan da ima drugih investitora, ali da to nije slučaj.

On je izjavio da je za njega najvažnije da se nađe konačno rešenje i da će se najverovatnije ići na međunarodni tender, ali da ne zna ko će se uopšte prijaviti na njega.

Kada je reč o dugovima RTB Bor, on je izjavio da su verovatno veći od milijardu evra, i to uglavnom prema državi i kreditorima.

Premijer je naglasio i da rešenje za RTB Bor nije izbor novog menadžmenta, već samo privatizacija, bez obzira o kojem modelu je reč.

XS
SM
MD
LG