Linkovi

Uspešno okončan projekat USAID-a “Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja”


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat

Američka agencija za međunarodni razvog (USAID) okončala je u četvrtak sedmogodišnji “Sedam godina reformi za bolje uslove poslovanja” uz ocene predstavnika Vlade Srbije, Ambasade SAD, voditelja i učesnika projekta, da je projekat, vredan 19,5 miliona dolara, bio vrlo uspešan i da je Srbija postala bolje mesto za ulaganje. Ipak, naglasili su govornici na svečanosti povodom okončanja projekta, posao nije završen.

Ambasador SAD u Srbiji, Kajl Skat, rekao je da je ovaj projekat USAID-a primer uspešnog partnerstva vlade, privatnog sektora i civilnog društva, da rade zajedno i rešavaju probleme privrede.

"Uveren sam da će USAID Projekat za bolje uslove poslovanja dugo biti povezivan sa napretkom u Srbiji", rekao je Skat čestitajući timu koji je vodio projekat.

"Američka ambasada, preko USAID, je započela projekat pre sedam godina. Premisa je bila jednostavna - pitamo poslovne lidere koje su ključne prepreke sa kojima se suočavaju u ovoj zemlji i onda vidimo zajedno sa vladom da li možemo da rešimo te prepreke", rekao je ambasador SAD.

"Kada se pogleda šira slika od milijardu dolara američke pomoći Srbiji od pada Slobodana Miloševića, ovaj projekat od samo 19 miliona dolara možda deluje kao kap u moru. Ali ja sam ubeđen da će biti zapamćen kao program koji ima najtrajniji dugoročni uticaj", rekao je Skat.

Ambasador SAD je naglasio da je ekonomski, Srbija danas u boljoj poziciji, što se potvrđuje u rastu BDP-a, smanjenju nezaposlenosti, čemu su doprinela brojna unapređenja u poslovnom okruženju na koje se radilo u okviru USAID BEP projekta.

Skat je rekao da je to jedan od najuspešnijih programa podrške koje su SAD realizovale sa Srbijom.

Skat je, govoreći o nametima za privredu u Srbiji, rekao da je u okviru tog programa već skinuto oko 130 parafiskalnih nameta. "Ipak, mnogi parafiskalni nameti nisu na republičkom nivou već na nivou lokalnih samouprava. Imamo još više da uradimo i mi ćemo raditi u našem sledećem programu za ekonomski razvoj u ovoj oblasti. Važan progres je ostvaren", naveo je Skat.

Kao jedno od postignuća, ambasador je pomenuo proces izdavanja građevinskih dozvola, koji je po poslovnim liderima predugo trajao. Uveden je sistem jednog šaltera, što je skratilo proceduru za 162 dana. Vreme je smanjeno sa prosečna 9,2 meseca u 2013. na 4,2 meseca u 2017. Broj izdatih dozvola porastao je za 40 odsto u poslednje dve godine, a kao rezultat, Svetska banka je podigla Srbiju sa 186. mesta na 10. mesto na svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola, precizirao je Skat i posebno priznje za taj uspeh odao ministarki građevinarstva u Vladi Srbije, Zorani Mihajlović.

Potredsednica Vlade Srbije i ministarka građenvinarstva, Zorana Mihajlović, rekla je da je projekat bio odličan i da očekuje da će saradnja sa USAID-om biti nastavljena, pošto i"puno toga možemo od njih još da naučimo".

"Srbija je pokazala da može zajedno sa svojim partnerima, a to je vlada SAD, da napravi određene iskorake u oblasti privrednog razvoja, ne samo u oblasti donošenja zakona, mnogi su doneti, od Zakona o planiranju i izgradnji, do inspekcijskog poslovanju, ali suština je bila kako da pomognemo privredi koja treba da nam omogući viši pivredni rast", rekla je ona.

Zorana Mihajlović veruje da će i ova i sve buduće vlade, raditi još brže raditi na rešavanju problema na koje ukazuju privrednici.

"Ispred nas je nastavak reformi i u onim oblastima u kojima smo u saradnji sa USAID-om već napravili pomake, jer mi se negde čini da smo još uvek na pola puta do našeg cilja. Moramo učiniti sve da imamo elektronski katastar i elektronske prostorne planove, kao i dalji napredak oblasti u planiranja budžeta, rada inspekcija i drugim oblastima, kako bismo imali još više novih kompanija i radnih mesta", rekla je Mihajlovićeva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je danas boravila u Briselu, u video poruci poručila je da je ovaj projekat ispunio ulogu i pružio veliku podršku Srbiji u njenim evropskim integracijama.

Ona je naglasila je da je taj USAID projekat dosta doprineo Srbiji kroz promociju saradnje javnog i privatnog sektora.

"Hvala od srca za sve što ste uradili za Srbiju. To je primer kako na efikasan i pragmatičan način može da pomogne vladi, državnom i privatnom sektoru da naprave iskorake kako da budu konkureniti i da se da signal za brži razvoj", naglasila je Branbić.

Kako kaže, poseban napredak je napravljen u reformi izdavanja građevinskih dozvola, reformi inspekcija što je dalo veliki zamajac u borbi protiv sive ekonomije, u radno pravnom zakonodavstvu, podršci primene Zakona o radu i razvoju dinamičnijeg tržišta rada.

"Zato smo, između ostalog, u drugom kvartalu ove godine smanjili nezaposlenost na 11,8 odsto, što je najveći uspeh u istoriji Srbije", navela je ona.

Premijerka je rekla da je USAID projekat dao podršku i razvoju sektora malih i srednjih preduzeća, ali i u mnogim drugim oblastima, zbog čega je Srbija napredovala na Duing biznis listi Svetske banke i našla se na 43. mestu po uslovima poslovanja.

Brnabić je dodala da je Srbija za 12 mesta napredovala na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i da smo po Fajnenšal tajmsu broj jedan u privlačenju investicija u ovom delu sveta, kao i po Svetskog banci lider u reformama u cetralnoj i istočnoj Evropi.

XS
SM
MD
LG