Linkovi

SEPA: Vazduh zagađen u više gradova Srbije, najviše zbog proizvodnje energije


U Srbiji je proizvodnja električne i toplotne energije dominantan izvor zagađenja, Foto: VOA (ilustracija)
U Srbiji je proizvodnja električne i toplotne energije dominantan izvor zagađenja, Foto: VOA (ilustracija)

Suspendovane čestice PM najčešći su razlog zašto se u desetak gradova Srbije prošle godine disao prekomerno zagađen vazduh, navodi se u izveštaju o Kvalitetu vazduha koji je objavila Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA).

U zoni Srbija je, osim u gradovima Valjevo, Kraljevo i Kragujevac, vazduh bio 1. kategorije, što znači da je čist ili neznatno zagađen, kao i u zoni Vojvodina, osim u Subotici i Sremskoj Mitrovici, navodi se u izveštaju koji je zasnovan na relevantnim podacime državane i lokalnih mreža za monitoring kvaliteta vazduha.

Prema istraživanju agencije, čak 91 odsto zagađenosti vazduha dolazi od proizvodnje električne i toplotne energije, dok sektor industrije u emisiji oksida sumpora učestvuje sa 5 odsto.

SEPA je u dokumentu istakla da se vazduh treće kategorije, što znači prekomerno zagađen, disao u širem području Beograda, gde je utvrđeno prekoračenja granične vrednosti suspendovanih čestica PM10 i PM2,5.

Vazduh treće kategorije zbog viška praškastih materija (PM) udisali smo i u aglomeracijama Pančevo, Užice, Smederevo i Kosjerić, kao i na teritorijama gradova Valjevo, Kraljevo, Kragujevac, Subotica i Sremska Mitrovica.

Kako se konstatuje u izveštaju u aglomeracijama Novi Sad i Bor tokom prošle godine vazduh je bio 1. kategorije, kao i u aglomeraciji Niš gde je 1. kategorije "zbog nedovoljnog obima merenja suspendovanih čestica PM 10".

Izveštaj u celosti možete pogledati ovde.

XS
SM
MD
LG