Linkovi

Politički dijalog u Srbiji: Predstavnici EP se neće vraćati i raspravljati o novom dokumentu


Razgovori vlasti i opozicije uz poslanike EP u Palati Srbija u Beogradu, 19. septembra 2021.
Razgovori vlasti i opozicije uz poslanike EP u Palati Srbija u Beogradu, 19. septembra 2021.

Organizacije novih sastanaka vlasti i opozicije, uz posredovanje evroparlamentaraca kakvi su mogli da se vide u julu i septembru, po svemu sudeći više neće biti, a predstavnik Evropskog parlamenta u dijalogu predstavnika vlasti i opozicije u Srbiji Vladimir Bilčik izjavio je da odbija da bude uvučen u domaće političke obračune.

"Mi predstavljamo Evropski parlament, pomažemo dijalog i pažljivo smo slušali svakoga, dokument je plod teškog rada", istakao je Bilčik u razgovoru za N1. On je ocenio da je napravljen "solidan dokument", a na direktno pitanje da li bi učestvovao na izborima da je opozicija u Srbiji - odgovorio je potvrdno.

Bilčik je rekao da je razgovor vođen sa svim akterima i da su evroparlamentarci na samom početku dijaloga stavili do znanja da žele da se napravi najbolji mogući dogovor nakasnije šest meseci pred predstojeće izbore, koji se očekuju u aprili naredne godine.

Prema njegovim rečima, cilj razgovora je bio da se svima obezbede jednaki uslovi za učestvovanje na predstojećim izborima i da je sagovornicima u Srbiji jasno stavljeno do znanja da se evroparlamentarci neće vraćati kako bi diskutovali o nekom drugom dokumentu.

Prema njegovim rečima, opozicija ima šansu da učestvuje u Izbornoj komisiji i da bude angažovana u pripremi novog Pravilnika za javni servis, te da dokument omogućava povratak opozicije u političku utakmicu.

"Razumem da nisu svi zadovoljni i srećni, ali to je prirodan ishod. Važno je reći da se ne vraćamo da pregovaramo o novom dokumentu. Vratićemo se da proverimo kako ide sprovođenje... Dokument je realističan", naglasio je Bilčik, izražavajući nadu da će se izbori održati uz prisustvo svih političlkih snaga, kao i da će Skupština Srbije biti reprezentativnija.

"Ono što smo sastavili je po nama realističan, moguć i sprovodiv ishod, imajući u vidu realnost u politici Srbije. Situacija u raspodeli moći je potpuno asimetrična. Imate vladajuću većinu koja potpuno kontroliše institucije, i to je rezultat, između i ostalog, i prethodnih izbora, na kojima opozicija nije učestvovala. Mislim da naš dokument omogućava povratak opozicije u političku utakmicu", objasnio je on naglašavajući da će se predstavnici EP potruditi da sve ono što je napisano u dokumentu bude ispoštovano i sprovedeno tokom izbora.

Rekao je da će sačekati odgovor opozicije i da razume da postoji nezadovoljstvo na političkoj sceni, ali "mi samo tražimo direktno, pošteno i otvoreno učešće".

"Nadam se da opozicija može da iskoristi prostor koji smo dokumentom stvoril... Ukoliko opozicija odluči da bojkotuje izbore, ne samo naš proces, već i naredne izbore, ne vidim kako je moguće da se bilo šta promeni u korist građana Srbije", zaključio je Bilčik za N1.

Glavni urednik portala Juropijan Vestern Balkans (EWB) Nemanja Todorović Štiplija ocenio je da sastanaka vlasti i opozicije, kakvi su organizovani u julu i septembru, više neće biti i da je moguće da se posrednici Evropskog parlamenta vrate u Srbije da vide kako teku primene dogovora o izbornim uslovima.

On je za dnevn ik Danas rekao da je politički pritisak država EU najmanji u slučaju Srbije, poredeći ga sa sličnim situacijama u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori ili Albaniji, kao i spremnost vlasti za ustupke.

Todorović Štiplija navodi da je, imajući u vidu da Vladimir Bilčik nije odgovarao na novinarska pitanja posle konferencije za novinare, ostalo da je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić taj koji tumači ono što će se dešavati u narednom periodu.

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je u nedelju da ta stranka neće sarađivati sa opozicionim partijama koje budu učestvovale u telima predviđenim predlogom poslanika Evropskog parlamenta (EP) o izbornim uslovima u Srbiji, dok su SSP, DS, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret napustili pregovore dan ranije.

U subotu je veći deo preostalih opozicionih stranaka ocenio da dokument nije uvažio njihove predloge, dok je Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića najavila da će učestvovati u radu nadzornih tela. Neke stranke se još nisu izjasnile o sporazumu.

Šta znači odluka dela srpske opozicije o bojkotu dijaloga?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Sadržaj predloga sporazuma između vlasti i opozicije o izbornim uslovima možete videti ovde.

XS
SM
MD
LG