Linkovi

EP da do 1. septembra pripremi dokument o međustranačkom dijalogu


Sastanak predstavnika Eropskog parlamenta sa predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem, u Beogradu, 9. jula 2021. (Foto: Fonet, videogreb)

Članovi delegacije Evropskog parlamenta (EP) i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić najavili su da će do 1. septembra posrednici EP pripremiti Radni dokument na osnovu rezultata međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP, kao i da je naredni sastanak zakazan za 17. i 18. septembar, i ocenili da se dijalog vodio u konstruktivnoj atmosferi.

Dačić je, kako prenosi FoNet, pozvao sve učesnike međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP koji budu imali dodatne konkretne primedbe ili predloge, da ih dostave do 1. avgusta. Istakao je da je važno za uspeh dijaloga da predlozi budu prihvatljivi, ostvarivi i održivi i ocenio da "ako se tako budemo ponašali, ostvarićemo naš glavni zadatak, a to je da svi izađu na izbore i da se time nikome ne pruža alibi da baca ljagu na Srbiju i dovodi u pitanje sve rezultate koje je Srbija ostvarila u proteklim godinama".

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon rekla je da će članovi delegacije EP kao posrednici napraviti radni dokument, koji će biti osnova za zaključke u septembru, kada se vraćaju u Beograd, a dodala je i da je atmosfera tokom razgovora bila dobra i ohrabrujuća, a razgovori konstruktivni i iskreni.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara, rekla da joj ne smeta da ima više dijaloga, odnosno da se vode na više koloseka, sa i bez posredovanja evroparlamentaraca, "ako svi imamo istu nameru - da napravimo uslove za poštene i demokratske izbore", dok je njen kolega Knut Flekenstajn naglasio da "dva paralelna dijaloga nisu problem jer se razgovara o istim temama".

Izvestilac EP za Srbiju i član ove delegacije Vladimir Bilčik konstatovao je da je, kada je reč o dijalozima koji se odvijaju paralelno, važno da na kraju postignu iste rezultate, i to unapređenje izbornih uslova i izveštavanja medija, i da se zato nadaju da neće biti bojkota izbora.

Fajon je istakla da očekuje, pošto su tačke razgovora u okviru oba dijaloga iste ili slične, "da ćemo na kraju napraviti zajednički kompromis".

"Optimista sam zato što smo danas svi seli zajedno- vanparlamentarna i parlamentarna opozicija - dali svoja konstruktivna mišljenja, ideje i kritike, i očekujem da ćemo raditi kako bi u septembru mogli da se dogovorimo i već imamo neke rezultate", rekla je Fajon.

Dačić je skrenuo pažnju na to da se razgovori o izbornim uslovima vode i na "trećem koloseku", odnosno sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), i rekao da je Vlada Srbije pre više meseci formirala radnu grupu koja radi na ispunjavanju njihovih preporuka.

Kada je reč o temama danas okončane runde međustranačkog dijaloga, Fajon je rekla da je rasprava oko slobode medija bila duga, da je to veliki izazov i da je bilo puno konkretnih predloga sa svih strana.

"Jedno je sigurno - sloboda, nezavisnost i kredibilitet medija su evropske vrednosti i zbog toga ćemo Radni dokument napraviti takvim da će biti prihvatljiv i da će biti poboljšanje u sferi slobode medija u Srbiji", rekla je Fajon.

Dodala je i da su tokom razgovora pokrenuta pitanja izbornog procesa i uslova, finansiranja predizborne kampanje, da su sve strane bile konstruktivne i da je sada zajednički dogovor i posao da naprave kompromis.

"Želim da smo realisti, i da svi u Srbiji znaju da smo veliki prijatelji Srbije i da smo tu kao kofasilitatori jer nam je važno da Srbija što pre moguće napreduje u procesu pridruživanja EU, i zato želimo da ostvarimo uslove da sve političke partije mogu ravnopravno da izađu na izbore, a građani da imaju mogućnost da biraju na demokratski način", rekla je Fajon, a preneo FoNet.

XS
SM
MD
LG