Linkovi

Đilas: Evropski posrednici "zadali udarac" svima koji misle da je Srbiji mesto u EU


Razgovori vlasti i opozicije uz poslanike EP u Palati Srbija u Beogradu
Razgovori vlasti i opozicije uz poslanike EP u Palati Srbija u Beogradu

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je za N1 da ta stranka neće sarađivati sa opozicionim partijama budu učestvovale u telima predviđenim predlogom poslanika Evropskog parlamenta (EP) o izbornim uslovima u Srbiji. Dijalog vlasti i opozicije, u kojem su posredovali poslanici EP, završen je u subotu, dok su SSP, DS, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret napustili pregovore u petak.

Prema sporazumu o unapređenju izbornih uslova, biće osnovano nadzorno telo za medije, koje će se baviti zastupljenošću stranaka na javnom servisu i donositi preporuke za privatne emitere, a u predviđeno je da u tom telu budu i članovi opozicije. Takođe, predviđa se da opozicija učestvuje i u novom sastavu Republičke izborne komisiije (RIK).

U subotu je veći deo preostalih opozicionih stranaka ocenio da dokument nije uvažio njihove predloge, dok je Socijaldemokratsna stranka Borisa Tadića najavila da će učestvovati u radu nadzornih tela. Neke stranke se još nisu izjasnile o sporazumu.

Đilas je ocenio da su evropski posrednici u dijalogu, Tanja Fajon, Knut Flekenštajn, Eudard Kukan i Vladimir Bilčik, "zadali još jedan udarac svima koji veruju da je Srbiji mesto u EU i da je to način da se živi bolje".

Šta znači odluka dela srpske opozicije o bojkotu dijaloga?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Predsednik SSP je ocenio da u sporazumu "nema ničega" i da se predlaže "paralelni REM u kojem je polovina članova REM-a". U predlogu sporazuma se navodi da bi polovinu članova novoformiranog nadzornog tela za medije činili i sadašnji članovi Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Đilas je ocenio da sve relevantne opozicione stranke nisu podržale dokument i kazao da očekuje da će "one koje su za smenu režima odbiti dalju priču o tome"

Dijalog je počeo sa ciljem da se steknu uslovi za održavanje izbora najavljenih za 2022. godinu, na kojima bi opozicija pristala da učestvuje.

Međutim, Đilas kaže da je rano za odluku o učešću na izborima i najavljuje da će ona biti doneta u narednim nedeljama.

XS
SM
MD
LG