Linkovi

Proruski narativ i kult ličnosti Vladimira Putina dominiraju u srpskim medijima


ARHIVA - Trafika na Platou u Beogradu (Foto: VOA/Rade Ranković)
ARHIVA - Trafika na Platou u Beogradu (Foto: VOA/Rade Ranković)

S obzirom na proruski narativ i građenje kulta ličnosti ruskog predsednika Vladimira Putina u srpskim najčitanijim i najgledanijim medijima, građani Srbije ne znaju šta se događa u Ukrajini i nemaju prave informacije - jedna je od osnovnih poruka sa današnje tribine koju je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Na skupu održanom pod nazivom "Medijsko izveštavanje o Ukrajini - da li je istina uvek prva ratna žrtva" novinarka KRIK-a Marija Vučić je istakla da se sumnja u autentičnost svega što je moguće videti i pročitati o bilo čemu - pa i o ratu u Ukrajini.

Kao jedan od primera manipulacije snimcima ona je navela slučaj navodne eksplozije u Ukrajini:

"Taj konkretan kanal na tviteru koji sam spomenula on je u prvim danima rata objavio neverovatan video nekakve eksplozije za koji je tvrdio da se dešava u Ukrajini. Posle dva minuta je objavio isti taj video gde je napisao - Kijev, 200 poginulih. Posle dva minuta isti taj video - nuklearna eksplozija u Kijevu. On je znači taj isti video podelio nekoliko puta sa sve dramatičnijim naslovima i zapravo kada pretražute taj video vi vidite da video postoji od 2015. godine i da zapravo prikazuje neku eksploziju u Kini. Takvih videa i takvih snimaka ima mnogo, koji nemaju nikakve veze sa ovim ratom", rekla je Vučić i dodala da postoji i snimak iz 2016. godine kojim se navodno dokazuje da je Ukrajina nacistička i antisemitska država.

Reč je o snimku iz nekog tržnog centra, najverovatnije u Kijev u, gde se vidi kako je na pokretnim stepenicama projektovan kukasti krst. U tom slučaju reagovao je tržni centrom objavom da su im hakeri upali u sistem.

"I šta sada treba zaključiti iz tog snimka? Šta on dokazuje? Mi možemo samo da objasnimo šta se desilo i prepustimo zdravom razumu ljudi da zaključe da li je to zaista dokaz da je Ukrajina nacistička i da nacisti danas sami sebe bombarduju", rekla je Vučić.

Govoreći o istraživanju "Istinomera" urednica tog portala Milena Popović rekla je da su najčitaniji i najgledaniji mediji u Srbiji Rusiju na početku agresije prikazali kao žrtvu, a Ukrajinu i zapadne zemlje kao agresore. U mejnstrim prodržavnim medijima dominira proruski narativ, citiraju se ruski izvori i širi njihova propaganda, rekla je Popović na tribini.

Prema njenim rečima, ti mediji su na početku rata je veličali vojnu nadmoć Rusije, a Putin je hvaljen zbog odlučnosti da se suprotstavi čitavom zapadu:

"Gradio se kult ličnosti predsednika Rusije Vladimira Putina, a kao primer dnevni list 'Alo' je dan nakon početka rata na terenu imao veliki naslov 'Ruski uragan pregazio Ukrajinu'- uz otografiju nasmešenog Vladimira Putina", rekla je Popović.

Novinarka Televizije N1 Aleksandra Godfroa, koja je prvih dana rata u Ukrajini izveštavala iz Moskve, istakla je da na ruskim medijima nije bilo vesti o ratu, da se govorilo da je u toku oslobađanje Ukrajine od nacista, a kasnije su se pojavili i snimci izbeglica, ali iz Donjecke i Luganske oblasti.

"Celo veče, ceo dan ide priča o tome kako se Ukrajina oslobađa, o tome kako nikakav to nije rat, to nije invazija. Oni su vrlo brzo doneli zakon kojim je sve to zabranjeno. Znači, postoji samo istina koju saopštava Ministarstvo odbrane Rusije", ispričala je Godfroa.

Urednik spoljne rubrike nedeljnika Vreme Andrej Ivanji je - govoreći o medijskom izveštavanju iz Ukrajine - podsetio na iskustva iz NATO bombardovanja Srbije i istakao da se takvi događaji često interpretiraju ili se o njima jednostavno laže.

Prema njegovim rečima, tokom bombardovanja Srbije, CNN, BBC ili nemačka državna televizija su lagale, kao i pojedini zapadni političari:

"Posle takvog iskustva, bilo koji naredni rat - ne možeš da veruješ nikome", rekao je Ivanji.

XS
SM
MD
LG