Linkovi

Suzavac i vodeni topovi na protestima protiv kovid mera u Belgiji


Policija ispaljuje vodene topove tokom protesta protv kovid mera u Briselu (Foto: AP/Geert Vanden Wijngaert)

Policija u Briselu upotrebila je u nedelju vodene topove i suzavac da bi rasterala demonstrante blizu sedišta Evropske komisije, nakon što su protesti protiv restrikcija uvedenih zbog Kovida 19 postali nasilni. U protestima je učestvovalo oko 50.000 ljudi.

Belgijska vlada je u petak najavila ublažavanje ograničenja, uprkos rekordnom broju zaraženih, ali je saopštila da građani moraju da prime bustere da bi zadržali kovid propusnice neophodne za ulazak u barove, restorane, muzeje ili mnoga druga javna mesta.

Propusnice su izazvale oštre protivljenje pojedinih građana. Protesti u nedelju su počeli mirno, ali su kasnije postali nasilni, a ulice belgijske prestonice uskoro su bile obavijene dimom zbog ispaljenog suzavca. Agencija Rojters prenosi i da je provaljeno u zgradu u kojoj se naalzi evropska diplomatska služba.

Učesnici protesta optužili su vladu da ucenjuje sve, ali uglavnom mlade, da se vakcinišu. U Belgiji, u kojoj je u toku peti talas pandemije, oko 89 punoljenih građana je u potpunosti vakcinisano, a 67 procenata je primilo buster.

Nekoliko hiljada protivnika obavezne vakcinacije protiv kovida protestovalo je i u američkoj prestonici Vašingtonu, duž Nacionalnog mola. Vrhovni sud nedavno je sprečio pokušaj predsednika Džoa Bajdena da uvede obaveznu vakcinaciju 84 miliona radnika u velikim kompanijama, ali je dozvolio da na snagu stupi uredba o imunizaciji 17 miliona zdravstvenih radnika.

Bajdenov glavni zdravstveni savetnik, doktor Entoni Fauči, rekao je za televiziju ABC da je broj slučajeva omikron varijante koronavirusa u SAD počeo da pada.

“Stvari izgledaju dobro. Ne želim da budem previše samouveren, ali se stvari kreću u pravom smeru", rekao je Fauči.

XS
SM
MD
LG