Linkovi

Analitičari o izborima u Kosjeriću i Zaječaru: Ekspres lonac bez izduvnog ventila


Srbija posle lokalnih izbora u Kosjeriću i Zaječaru, Foto: VOA
Srbija posle lokalnih izbora u Kosjeriću i Zaječaru, Foto: VOA

U nedelju održani lokalni izbori u Zaječaru i Kosjeriću su i dalje glavna politička tema u Srbiji iz koje sve zainteresovane strane pokušavaju da izvuku zaključke. Za vladajuću SNS stvari su prilično jednostavne - oni su, pogotovu u Kosjeriću ubedljivo pobedili, formiraće vlast ili sami ili uz pomoć koalicionih partnera i na taj način se hrabre pred izbore koji treba da se održe iduće godine.

Iz ugla opozicionog bloka dva su ključna pitanja - da li je SNS spremna da obezbedi makar minimum prihvatljivih uslova za održavanje izbora, ali i kako tumačiti dobar rezultat lokalnih pokreta, naročito u Zaječaru:

"U svim tim lokalnim izborima mi uvek imamo jednu te istu stvar. Imamo te crne džipove, kratko ošišane momke, videli smo da su svi ministri učestvovali praktično u lokalnim izborima, i to je nešto što zapravo objašnjava kakvi su izborni ciklusi u Srbiji. To nisu pravi izbori, nego to je ta fasadna demokratija koja ima svoju formu, ali nema nikakvu suštinu", kaže urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Reakcije posle lokalnih izbora u tri opštine Srbije
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Kada govori o rezultatima nedeljnih lokalnih izbora, analitičar i bivši poslanik Đorđe Vukadinović ukazuje da je Kosjerić varošica sa nepunih deset hiljada birača i da su iz ugla cele Srbije mnogo više relevatni izbori u Zaječaru, gradu sa više od 50 hiljada birača u kome je SNS lošije prošao nego lane na parlamentarnim izborima:

"Realno govoreći SNS je tu pretrpeo objektivan poraz. Nema sumnje da će oni nekako sklepati većinu za vladu - kad ne mogu sami oni imaju koalicioni partnere, kad nemaju partnere oni kupe, preuzmu ili par odbornika, ili čitavu odborničku grupu iz opozicije. Dakle, nije se tu radilo ko će da formira vlast. Ali kad gledate rezultate, i proporcionalno i brojčano, očigledan je i vidljiv pad SNS-a u odnosu na rezultat sa prošlogodišnjih, dakle pre manje od devet meseci održanih parlamentarnih izbora".

Po mišljenju Filipa Švarma, ovi lokalni izbori su pokazali svu dubinu političke krize u Srbiji - postoji praktično jednostranačka skupština, jedan čovek o svemu odlučuje, a jedna stranka je zauzela i svaki kubni milimetar javnog prostora, ističe sagovornik Glasa Amerike.

"To je jedan ekspres lonac bez izduvnog ventila. U toj situaciji javljaju se ovi lokalni pokreti koji učestvuju na lokalnim izborima. Međutim, ja i dalje mislim da za ovu, kako da kažem - klasičnu opoziciju bez dogovora o fer i poštenim izborima nije prilika da izlaze na izbore".

Već i sama činjenica da nije bilo pobedničkog slavlja i da su naprednjaci prilično tihi posle nedeljnih izbora, po mišljenju Đorđa Vukadinovića pokazuje da su zapravo nezadovoljni rezultatima lokalnih izbora u nedelju:

"SNS pokazuje znake šlajfovanja, da ne kažem opadanja, koje ih sigurno brine. Ali to nije znak, i po meni nije dokaz i argument da sada opozicija treba da pohrli na bilo kakve izbore i pod bilo kakvim uslovima."

Ako se sagovornici Glasa Amerike slažu u oceni da opozicija ne bi trebalo da izlazi na izbore bez prihvatljivih i fer uslova, Švarm i Vukadinović drugačije gledaju na pitanje treba li opozicija da traži razdvajanje lokalnih od predsedničkih i parlamentarnih izbora.

"Ja verujem da bi opoziciji više odgovaralo da svi izbori budu u jednom ciklusu, nego da se razdvajaju. Naprosto, opozicija je isuviše siromašna, ima suviše malo kadrova, suviše malo ljudi i nisam siguran da ona može izdržati tri izborna ciklusa. U ovoj konstelaciji da oni trče sve te izborne trke - prvo mislim da nemaju kondicije. Mislim da bi bilo puno pametnije da se koncentrišu da izbori budu spojeni, zajedno kao što to obično biva, i da onda na tim zajednilkim izborima vide šta su im prioriteti", kaže Švarm, dok Đorđe Vukadinović smatra da je opoziciji bolje da se makar lokalni izbori izdvoje:

"Mislim da je to jedan od retkih elemenata i tačaka saglasnosti u svim ovim platformama i predlozima koji dolaze od strane opozicije. Pa i sad se pokazalo da je bolje da budu razdvojeni. Ali isto tako pokazalo se i da nema stvarnih uslova za fer i demokratske izbore i u tom smislu ne treba za zavara opoziciju taj uspeh lokalnih opozicionih lista, odnosno bolje je reći neuspeh SNS-a u Zaječaru".

Kako stvari trenutno stoje ne čini se realnim nekakav dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima i iz tog ugla nameće se logično pitanje - zbog čega se ponavljaju parlamentarni izbori ako će ih njih, kao i prošlogodišnje opozicija da bojkotuje. Zapravo, to je pitanje na koje Aleksandar Vučić i SNS moraju da odgovore.

XS
SM
MD
LG