Linkovi

Istraživanje: Samo SNS i SPS bi prešle "stari" cenzus, treći SPAS


ARHIVA - Glasanje na izborima za Skupštinu grada Beograda, 4. marta 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)
ARHIVA - Glasanje na izborima za Skupštinu grada Beograda, 4. marta 2018. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Da se parlamentarni izbori sada održavaju, lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi oko 60 odsto glasova, a "stari" cenzus od pet odsto prešla bi još samo Socijalistička partija Srbije, koja je zabeležila pad u odnosu na ranija istraživanja i sada ima 8,3 odsto. Treća po snazi je još jedna stranka na vlasti - Srpski patriotski savez (SPAS) sa 4,3 odsto podrške.

U ovom trenutku, najjača stranka opozicije je Dosta je bilo sa podrškom od 3,8 odsto, pokazalo je istraživanje agencije Faktor plus urađeno za beogradski list Blic.

Sagovornik tog lista Vladmir Pejić, direktor Faktora plus, kaže za opozicione Stranku slobode i pravde (3,2 odsto), Narodnu stranku (2,4 odsto), Pokret slobodnih građana (1,5 odsto) i Dveri (1,5 odsto) da "rezultat koji postižu pokazuje da nisu za njih baš svi koji su protiv Aleksandra Vučića".

"Nisu do sada uspeli da animiraju veći broj birača. Deluje i da su Dveri odbačene, nema ih nigde, a ne bih isključio da je ovo samo njihovo zatišje pred buru".

Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove kraljevine Srbije u savezu sa 3,7 odsto imaju otprilike isto kao u prostom zbiru na izborima, ako se izuzme bojkot, rekao je Pejić i ocenio da bi to što nastupaju zajedno "moglo da se pokaže korisnim".

Demokratske stranke, navodi on, "po ko zna koji put", u istraživanju - nema.

Čak četvrtina ispitanika kao razlog zašto neće glasati, navodi da ne postoji opcija za koju bi se opredelili, 22 odsto kaže da nikad ne glasa, 19 čeka da se kandiduje neko kome veruju, dok gađenje prema politici i političarima oseća 12 procenata.

XS
SM
MD
LG