Linkovi

Velebit: Amerika održava političku stabilnost u regionu jačanjem ekonomske stabilnosti


Sastanak državnog vrha Srbije sa američkom privrednom delegacijom u Beogradu 31. oktobra 2022. godine (foto: Fonet)
Sastanak državnog vrha Srbije sa američkom privrednom delegacijom u Beogradu 31. oktobra 2022. godine (foto: Fonet)

U Srbiji boravi velika američka privredna delegacija, koja se sastala i najvišim državnim zvaničnicima, uključujući i predsednika i premijerku Srbije Aleksandra Vučića i Anu Brnabić.

U delegaciji su predstavnici 25 velikih američkih kompanija, a razgovori sa srpskim vlastima su vođeni o daljem jačanju bilateralne ekonomske saradnje, novim strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u oblastima energetike, ICT i zelenih tehnologija.

Kako u razgovoru za Glas Amerike ističe politikolog Vuk Velebit poseta američe privredne delegacije predstavlja dobar signal drugim investitorima u Americi da dođu u Srbiju uprkos političkim razlikama, poziciji Srbije ili odnosima sa Rusijom:

Mislim da to jeste jedan signal iz Amerike da postoji zainteresovanost za ulaganje u Srbiju i da je Americi jako bitno održavanje političke stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana upravo preko ekonomske stabilnosti. Jer vi ukoliko imate ekonomski dobre odnose i ekonomski dobro povezan region – to je negde i garancija političke stabilnosti. Mislim da je Amerika prepoznala važnost te ekonomske saradnje i prepoznala je važnost toga da ima Srbiju na svojoj strani, i da Srbija bude kredibilan partner SAD u ovom regionu”, kaže Velebit i podseća da se u SAD priprema zakon koji treba da omogući dodatna američka ulaganja u ovaj region, da ojača univerzitetsku saradnju i investiranja upravo na polju tehnologija i inovacija.

Ali to će ukljućivati i vojnu saradnju i to je isto jedan prostor za jačanje odnosa Srbije i SAD u budućnosti”, ističe Velebit.

Uz najsvežiji primer saradnje – dolazak američkog proizvođača električnih automobila Rivian koji otvara razvojni centar u Beogradu i planira da zaposli više od 200 inženjera, sagovornik Glasa Amerike ističe da su američke kompanije do sada investirale u Srbiju više od četiri milijarde dolara i da zapošljavaju više od 30.000 ljudi.

Tokom poslednjih nekoliko godina postoji jačanje privrednih odnosa između Srbije i SAD, a rekao bih da od početka rata u Ukrajini da se otvorio jedan i politički i ekonomski prostor za dodatno unapređenje odnosa”, kaže Velebit i dodaje da će ove godine nivo spoljno-trgovinske razmene između Srbije i Amerike će dostići oko milijardu dolara.

Sa godišnjim rastom od 30 do 40 posto IT sektor je jedan od najbrže rastućih sektora u Srbiji, a Beograd se već pozicionirao kao regionalni tehnološki hab.

Veliki broj startapova iz IT oblasti se otvara u Srbiji koji izlaze na američko tržište”, kaže Velebit i ističe da su i uspešni Srbi u Americi sa svoje strane pokrenuli inicijativu “Serbian entrepreneurs” sa idejom da privuku više američkih investicija u Srbiju:

Karika koja nedostaje kada govorimo o toj srpsko-američkoj saradnji jeste više biznis znanja koje nam je potrebno zato što mi ovde imamo sjajne inženjere, možete da napravite odlične timove, ali kad treba taj proizvod da se proda – tu fali tog znanja. I fali znanja kako da se podigne biznis sa lestvice od jedan do pet, ili kako se prodaje proizvod, kako se izlazi na tržište i kako se povećava obim biznisa”.

Po njegovom mišljenju postoje tri smera jačanja srpsko-američkih odnosa, a prvi je svakako dolazak novih američkih kompanija koje bi poslovale u Srbiji i koje bi mogle da promene raniji pristup američkih firmi, kako bi se ubuduće više iz Srbije radi autsors za američko tržište:

Sada se više proizvodi proizvode u Srbiji, što znači i više profita koji ostaje ovde, ali to znači i da naši ljudi koji rade u tim kompanijama dobijaju jedno novo znanje i iskustvo koje sutra mogu da iskoriste na primer za pokretanje svojih biznisa”.

Drugi smer je, po rečima Velebita izlazak srpskih startapova na američko tržište i akvizicija startapova od strane američkih kompanija - kao što se na primer desilo sa srpskim startapom Nordeus ili Trilateral, koji je sada deo američke kompanije Epik gejms.

I treća karika mislim da jeste saradnja po pitanju inicijative Otvoreni Balkan i da ukoliko bi se ta inicijativa desila, da svih šest članica Zapadnog Balkana postanu deo te inicijative to bi učinilo ovaj region, a samim tim i Srbiju daleko atraktivnijom za američko tržište zato što više ne bismo razgovarali o tržištu koje ima šest miliona, nego tržištu koje ima 20 miliona ljudi”, kaže Velebit, koji se i sam priprema da kao stipendista Fondacije Erik Šmit uskoro poseti Sjedinjene Države i pokuša da pomogne razvoj srpsko-američkih privrednih odnosa.

U Americi ću imati veliki broj sastanaka sa različitim ljudima iz big-tech kompanija, startapovima, venčer kapital fondovima, ali i sa predstavnicima američke vlade, i to pogotovu sa onim ljudima u Stejt dipartmentu koji se bave ekonomskim odnosima u našem regionu, koji se bave Otvorenim Balkanom”, objašnjava Velebit i naglašava da su ekonomski odnosi Srbije i Amerike u ovom trenutku na istorijskom maksimumu u poslednjih 30 i više godina.

XS
SM
MD
LG