Linkovi

Američki senatori u Beogradu: Spoljna politika Srbije treba da bude usklađena sa EU


Konferencija za medije američke Kongresne delegacije posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu (Foto: VOA)
Konferencija za medije američke Kongresne delegacije posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu (Foto: VOA)

U ovom istorijskom trenutku je važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost, poručili su danas američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi i Džin Šahin, kao i senator Odbora za oružane snage Tom Tilis i izrazili nadu da će se sa Srbijom raditi, kako bi sa SAD i UN zaustavila neopravdanu invaziju Rusije na Ukrajinu.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem senatori su održali konferenciju za medije u američkoj ambasadi na kojoj je Marfi istakao da je Srbija saveznik i partner Sjedinjenih Država, ali da razumeju da Srbija takođe ima dugu kulturnu i ekonomsku istoriju odnosa sa Rusijom:

"Ovo je trenutak u kome postoji veliki rizik ako mi kao demokratska zajednica ne pošaljemo jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini. Vođenje ovog rata je bilo brutalno, demokratske nacije ne mogu tolerisati gađanje civila. I nadamo da ćemo biti uz Srbiju u narednim nedeljama i mesecima da pošaljemo ovu jasnu poruku Rusiji", rekao je Marfi.

Na pitanje da li se razgovalo o odbijanju Srbije da uvede sankcije Rusiji, senatorka Šahin je rekla da se o tome i dalje razgovara i da će se razgovarati i u budućnosti:

"Kao što je predsednik Srbije rekao, budućnost Srbije leži na zapadu sa ostatkom Evrope i ona se kreće u tom smeru - trgovinske veze, poslovne veze, investicije. Ako je to namera, onda svakako treba gledati i da imate spoljnu politiku koja je usklađena sa Evropskom unijom. Ono što se događa u Ukrajini je kršenje međunarodnih normi", istakla je senatorka iz nju Hempširai dodala da se ovom posetom naglašava važnost Zapadnog Balkana za SAD.

Odgovarajući na pitanja novinara senator iz Konektikata Kris Marfi je rekao da su sa Vučićem razgovarali i o Kosovu, ali da će ove nedelje posetiti i Prištinu, gde će, kako je rekao izvršiti pritisak na kosovske vlasti da ispune obaveze iz sporazuma. On je istakao da su razočarani i što nema napretka u primeni briselskog sporazuma, iako već postoje uslovi za dugotrajan mir i za priznanje.

"Sjedinjene Države i EU ostaju angažovane u dijalogu", rekao je Marfi i dodao da brine to što Ukrajina i razgovori sa Srbijom o krizi u Ukrajini mogu da prevladaju značaj razgovora o budućim odnosima Srbije i Kosova.

Na pitanje o nabavci oružja od Kine, senator Marfi je rekao da na dugi rok svaka zemlja mora da donese odluku da li je dobro svoju bezbednost vezivati za Kinu.

"Ako je namera da budete deo EU, onda nije u dugoročnom interesu da razvijate bezbednosne odnose sa Kinom", rekao je Marfi, dok je senator Tom Tilis, republikanac iz Severne Karoline, dodao da zemlja koja teži ka članstvu u EU iz tehničkih razloga treba da razmotri aspekte kupovine oružja iz Kine.

XS
SM
MD
LG