Linkovi

"Igra prestola" u Češkoj Republici


Češki premijer Andrej Babiš na samitu EU u Briselu, 21. oktobra 2021. (Foto: AP/Yves Herman, Pool)
Češki premijer Andrej Babiš na samitu EU u Briselu, 21. oktobra 2021. (Foto: AP/Yves Herman, Pool)

Bolest predsednika, policijske racije i optužbe za korupciju, od kojih se neke odnose i na premijera Andreja Babiša, izazvale su ozbiljnu političku krizu u Češkoj Republici.

Sve se to odvija u najgorem mogućem trenutku - nervozna zemlja je već u sred akutne energetske krize, kao i njeni evropski susedi, a tu je i alarmantni porast broja zaraženih koronavirusom.

Češka Republika je u postizbornom vakuumu od utorka, kada je senatski odbor oduzeo ovlašćenja predsedniku Milošu Zemanu. Odluka je doneta nakon što su lekari u vojnoj bolnici u Pragu, koji leče predsednika od bolesti jetre, izjavili da Zeman "nije sposoban da obavlja bilo koju od svojih trenutnih dužnosti."

Predsednik Češke Republike Miloš Zeman učestvuje u zvaničnoj ceremoniji u Praškom zamku, 26. avgusta 2021.
Predsednik Češke Republike Miloš Zeman učestvuje u zvaničnoj ceremoniji u Praškom zamku, 26. avgusta 2021.

77-godišnji Zeman trebalo je da imenuje novog premijera za šefa koalicione vlade posle izbora održanih 8. i 9. oktobra, na kojima je Akcija nezadovoljnih građana (ANO), stranka milijardera, populiste Babiša, osvojila najviše glasova, ali je izgubila većinu u parlamentu koja sada pripada dva opoziciona bloka koje predvodi Peter Fijala.

Babišev poraz bio je posledica spremnosti opozicionih stranaka da privremeno zanemare svoje ideološke razlike i udruže snage kako bi smenile s vlasti populističkog lidera.

U sredu, državni tužilac je zatražio od donjeg doma češke skupštine da oduzme Babišu poslanički imunitet, kako bi mogao da bude krivično gonjen za prevare i zloupotrebu 2 miliona dolara fondova Evropske unije, novca koji je, između ostalog, navodno utrošen i na luksuzno odmaralište u vlasništvu njegove porodice.

Neposredno pre izbora, Babiš se pojavio u Pandorinim papirima, velikoj zbirci dokumenata o tajnim, ofšor finansijskim transakcijama stotina političara, javnih zvaničnika i poznatih ličnosti. Papiri koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, pokazuju kako je Babiš koristio ofšor kompanije da kupuje imovinu, uključujući i zamak na Francuskoj rivijeri 2009. godine, zbog čega su ga opozicioni političari optužili za pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza. Premijer je demantovao navode iz Pandorinih papira, ističući da nije radio ništa nezakonito i da su optužbe protiv njega samo "blaćenje".

“Mislim da je zahtev praškog tužioca da se Babišu oduzme poslanički imunitet interesantan, jednostavno zato što - da tužilac nije zaključio da protiv Babiša treba da se podigne optužnica, verovatno ne bi zatražio tako nešto", izjavio je politikolog Jirži Pehe za Radio Prag, sredinom ove nedelje.

"Njegov potez nagoveštava da ozbiljno razmišlja da izvede gospodina Babiša pred sud."

U međuvremenu, ako Senat i Predstavnički dom potvrde odluku senatskog odbora da se Zemanu oduzimaju predsednička ovlašćenja, deo njegovih ovlašćenja biće prenet na Babiša i jednog od njegovih političkih saveznika, predsednika parlamenta Radeka Vondračeka. Teoretski, oni bi tada odlučivali ko će biti sledeći premijer.

ARHIVA - Premijer Češke Andrej Babiš gestikulčira tokom obraćanja parlementu, 3. juna 2021.
ARHIVA - Premijer Češke Andrej Babiš gestikulčira tokom obraćanja parlementu, 3. juna 2021.

Babiš je obećao da će imenovati Fijalu, a moguće je da ga trenutno više zanima da se kandiduje za predsednika i zameni Zemana nego da pokuša da ostane premijer, kažu neki češki komentatori.

Zeman je svojevremeno bio saveznik Babiša, ali postoje znaci pucanja njihovog saveza. Drugi najveći dnevnik u Češkoj Mladá fronta Dnes, koji je u Babiševom vlasništvu, ove nedelje je objavio priču da premijer namerava da "skloni s vlasti Zemanove ljude."

Babiš je javno tražio ostavku glavnog Zemanovog savetnika Vratislava Minara posle optužbi da su on i drugi u predsednikovom okruženju pokušavali da zataškaju predsednikovo stvarno zdravstveno stanje. Policija navodi da istražuje te navode, koje opisuju kao "krivičnog delo protiv republike."

“Policija Češke Republike će pokrenuti istragu mogućeg nelegalnog dela, u kojem se vide znaci krivičnog prestupa prema republici", objavila je policija na Tviteru. Još nije jasno na koje se prestupe istraga odnosi, ali lokalni mediji prenose da bi krivična dela mogla da obuhvate i izdaju. Minar je rekao novinarima u Pragu da nijedan zakon nije prekršen i kritikovao senatski odbor zato što je glasao o oduzimanju predsedničkih ovlašćenja Zemanu.

Predsednikova žena Ivana Zemanova izjavila je u četvrtak da ljudi treba da prestanu da spekulišu o bolesti njenog supruga, pošto će "biti potrebno vreme za lečenje." Minar je reporterima u Pragu odlučno rekao:

"Predsednik republike je Miloš Zeman, koji me je postavio na ovaj položaj i jedino on ima pravo da me smeni".

Međutim, Babiš je izjavio za vebsajt iDNES.cz, da Minar treba da podnese ostavku i da će ga, ukoliko to ne učini, on sam smeniti kada se na njega prenesu predsednička ovlašćenja. Parlament će glasati o tome prve nedelje novembra.

Česi su, za to vreme, umorni od stalnih obrta i bizarnog sleda političkih događaja. Kao i drugi Evropljani, pokušavaju da se oporave od pandemije koja je još daleko od završetka. Broj zaraženih ponovo raste, a u utorak i sredu je registrovano više od 3.000 novih slučajeva, dvostruko više u odnosu na iste dane prethodne nedelje.

Ministar zdravlja Adam Vojtek objavio je nove pandemijske restrikcije, koje stupaju na snagu naredne nedelje. Među njima je obaveza nošenja maski na poslu i provera digitalnih potvrda o vakcinaciji pri ulasku u barove i restorane.

XS
SM
MD
LG