Linkovi

Češka traži da se razmotri suspenzija bezviznog režima za Zapadni Balkan


ARHIVA - Prijava za vizu za zemlje Evropske unije
ARHIVA - Prijava za vizu za zemlje Evropske unije

Češka, koja predsedava Evropskom unijom, predložila je, kao krajnju meru, da se suspenduje režim bezviznog putovanja za Srbiju i Albaniju kako bi se smanjio broj nelegalnih migranata koji preko Zapadnog Balkana dolaze u EU, javila je agencija Beta na svom sajtu.

Povećanje broja migranata koji preko zapadnobalkanske rute ulaze u EU, biće jedna od glavnih tema sastanka ministara unutrašnjih poslova EU u petak.

Preko te rute, odnosno preko Albanije i Srbije, dolazi sve veći broj Kubanaca, Indijaca i Turaka koji traže azil u EU, javlja EUobzerver.

Činjenica da Srbija i Albanija nikada nisu u potpunosti uskladile svoje liste ukidanja viza za inostranstvo sa EU, uprkos tome što uživaju u bezviznom režimu u bloku, "doprinosi rastućem broju neregularnih migranata koji ovim putem ulaze u EU", rekao je češki predsedavajući EU u internom memorandumu od utorka (11. oktobra) u koji je imao uvid EUobzerver.

"Naročito državljani Turske, Tunisa, Indije, Kube i Burundija ulaze legalno (bez viza) vazdušnim putem u Srbiju (a iz nekih od ovih zemalja i u Albaniju), a veoma veliki broj se kreće neregularno dalje ka državama članicama EU", stoji u dopisu.

"Ovo su neobične nacionalnosti na ruti i postoji rizik od trenda rasta", dodaje se.

Navodi se da najveći broj još dolazi iz Avganistana i Sirije, sa više od 60.000 otkrivenih pokušaja da tajno uđe u EU od januara do avgusta ove godine, u poređenju sa 51.000 tokom cele prošle godine.

"Državljani Indije neregularno stižu u EU skoro isključivo zapadnobalkanskom rutom. Isto važi i za kubanske državljane", navodi se u češkom memorandumu, dok Tunižani i Turci u većem broju dolaze preko Balkana.

Trend je stvarao novi pritisak na susedne države EU Austriju, Hrvatsku i Sloveniju. Mađarska je podigla antimigrantski zid na svojoj granici i nije pomenuta, navodi se.

Ali Hrvatska i Slovenija, na primer, koje prošle godine nisu primile nijedan zahtev za azil iz Burundija, Kube ili Indije, do sada su ove godine imale ukupno više od 1.700.

Češka je iznela i niz ideja za smanjenje broja migranata, od diplomatskog pritiska na Srbiju i Albaniju da se usklade sa pravilima bezviznog režima, kao i da prihvate veći broj neregularnh migranata. Uključeno bi bilo i slanje graničnih stražara EU u države zapadnog Balkana i pritisak na avio-kompanije da spreče "zloupotrebe".

Ali ako sve drugo ne uspe, Prag, koji predsedava EU do kraja godine, predložio je suspenziju bezviznog putovanja iz Albanije i Srbije.

"U slučaju da diplomatski napori ne uspeju, EU takođe treba da se pripremi i razmotri listu drugih mera koje bi se mogle koristiti, uključujući i u kontekstu mehanizma suspenzije viza", navodi se u dopisu.

Problem Zapadnog Balkana dolazi sedam godina posle takozvane migrantske krize 2015. godine, kada je više od milion izbeglica ušlo u EU neregularno, većinom preko jugoistočne Evrope.

Ta brojka deluje veoma malo u poređenju sa migrantima iz Ukrajine. Zbog posledica rata više od četiri miliona Ukrajinaca dobili su „privremenu zaštitu“ u EU od ruske invazije u februaru, podseća EUobzerver.

XS
SM
MD
LG