Linkovi

Češki predsednik se izvinio Srbiji zbog bombardovanja 1999.


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman u Pragu (foto: Predsedništvo Srbije)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman u Pragu (foto: Predsedništvo Srbije)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poseti je Češkoj gde se sastao sa predsednikom te zemlje Milošem Zemanom sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i putu Srbije ka EU.

Predsednik Zeman se, nakon sastanka, na konferenciji za novinare izvinio Srbiji za NATO bombardovanje 1999. i ocenio da je to bilo "greška i gore od zločina", prenosi Fonet.

"Voleo bih da kao čovek zamolim srpski narod da nam oprosti. To me sve vreme mučilo. Ovom molbom da se oprosti, rešio sam svoju višegodišnju traumu, jer kajanje oslobađa", rekao je Zeman i dodao da je Češka u martu 1999. bila članica NATO tek nekoliko nedelja, i da "zato nije mogla da nađe državu koja bi je podržala u protivljenju napadu na Srbiju.

Aleksandar Vučić je poručio da "srpski narod nikad neće zaboraviti izvinjenje Zemana i da zahvalnost nikad neće prestati, ni njemu lično ni bratskom srpskom narodu", prenosi Fonet,

"Srpski i češki narod do sada su bili prijateljski, a od danas su bratski", kazao je Vučić.

Vučić je ocenio da je Zeman "hrabar čovek koji se ne dodvorava nikome" i da mu je, kada je video koliki je ugled predsednika Češke u Kini, azijskim, afričkim i južnoameričkim zemljama, pomalo zavideo na tome.

On je najavio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju i da se tada očekuje otvaranje "Češke kuće" u Beogradu.

Češki predsednik Miloš Zeman je dobitnik odlikovanja zaslužnim pojedincima koje mu je u februaru prošle godine uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Među dobitnicima je tada bio i pisac Peter Handke.

XS
SM
MD
LG