Linkovi

Zeman: Bezuslovna podrška Češke Srbiji


Serbia Czech Republic
Serbia Czech Republic

Posle razgovora sa predsednikom Češke Milošem Zemanom, predsednik Tomislav Nikolić je istakao da će nova vlada i parlament morati da izađu sa strategijom kako da se nastave pregovori sa Prištinom.

Predsednik Češke Miloš Zelman i državna delegacija te zemlje posetili su danas Beograd i razgovarali sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije. Saradnja dve zemlje, ali i evropske integracije, kao i dijalog sa Prištinom bile su osnovne teme razgovora.

Nakon formiranja nove vlade do kraja meseca Srbija će intenzivno krenuti u reforme, privlačenje novih investicija i nastavak pregovora sa Prištinom, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Posle današnjeg razgovora sa predsednikom Češke Milošem Zemanom Nikolić je istakao da će nova vlada i parlament morati da izađu sa strategijom kako da se nastave pregovori sa Prištinom:

"Dolazi najosetljiviji deo pregovora u kome Srbija treba da ima jedan iskristalisan i veoma jasan stav – zato što je pravosuđe zona u kojoj ni u Srbiji nismo regulisali najbolje odnose. Mi tamo moramo da imamo vrsne sudije – nisam siguran da je to odmah izvodljivo i moguće", oceno je predsednik Srbije.

Predsednik Češke Miloš Zeman je istakao da između dve zemlje postoji dugogodišnje prijateljstvo i potvrdio bezuslovnu podršku Srbiji na putu ka EU. Zeman je istakao da Češka osim kopenhaških uslova koji se tiču slobodnog kretanja ljudi, prometa robe i kapitala ni na koji drugi način ne uslovljava pristupanje Srbije EU:

"Čvrsto verujem da Srbija će uskoro postati zemlja članica EU. A iako već imam 70 godina nadam se da će se ovo desiti još za mog života."

Danas je u Beogradu održan je sastanak i državnih delegacija dve zemlje, a Srbija i Češka su potpisale memorandume o saradnji ministarstava spoljnih poslova i saradnji u oblasti energetike. Po ugledu na muževe – održan je i sastanak supruga predsednika Srbije i Češke, Dragice Nikolić i Ivane Zemanove.
XS
SM
MD
LG