Linkovi

Srbi na barikadama obeležili Svetog Nikolu


Obeležavanje slave Sveti Nikola na barikadi na severu Kosova
Obeležavanje slave Sveti Nikola na barikadi na severu Kosova

GRAČANICA - Srbi na severu Kosova deseti dan su na barikadama zbog hapšenja njjihovih sunarodnika i prisustva kosovske policije u ovom delu Kosova. Ne odustaju od svojih zahteva, a danas su na jednoj od barikada obeležili i Svetog Nikolu.

Na barikadi u Velikom Rudaru kod Zvečana građani koji slave Svetog Nikolu simbolično na ovom mestu obeležili svoju slavu. Postavljen je sto sa hranom, ikonom svetitelja i svećom, a bilo je i vina i rakije. U ime onih koji slave, novinarima se obratio Ivan Zaporožac.

"Krsnu slavu, obeležje srpskog naroda, danas umesto u svojim domovima obeležavamo ovde u Rudaru pod jednom zastavom, ispred časnog krsta, sa željom da nam Bog da snage da se izborimo da ostanemo i opstanemo na ovim prostorima. Danas na desetine nas proslavlja Svetog Nikolu i njemu se molimo da nam da volju, snagu, istrajnost da izdržimo i da se odupremo silama iz Prištine koje pokušavaju da pokore i prognaju naš narod. Srpski narod je i u rovovima, u izgnanstvu i progonstvu uvek slavio svoju slavu i uvek je obeležavao svoje svece, tako i danas ovde radimo", rekao je Zaporožac.

Obeležavanje slave Sveti Nikola na barikadi na severu Kosova
Obeležavanje slave Sveti Nikola na barikadi na severu Kosova

U Velikom Rudaru magistralni put Mitrovica – Leposavić blokiran je sa nekoliko kamiona i autobusa. U blizini su postavljeni šatori u kojima građani provode noć, a na nekoliko mesta pored puta loži se i vatra u buradima, gde građani koji dežuraju, ali i brojni medijski radnici prilaze da se ugreju.

Okupljeni i danas nisu bili raspoloženi za razgovor sa novinarima, ali su, kako su nam nezvanično rekli, “odlučni da ovde ostanu dok je god je to potrebno, bez obzira na vremenske prilike i niske temperature”.

Pored barikade u Velikom Rudaru u opštini Zvečan, na severu Kosova postavljeno je još nekoliko barikada u opštinama Zubin Potok i Leposavić, a već deseti dan zbog blokade puteva zatvoreni su i prelazi Jarinje i Brnjak.

U blizini barikade kod Velikog Rudara patroliraju i pripadnici KFOR-a.

Barikade na severu Kosova postavljene su pre 10 dana, nakon hapšenja Miljana Adžića iz Zvečana i Dejana Pantića bivseg pripadnika Policije Kosova iz Severne Mitrovice .

Zvaničnici Prištine i međunarodne zajednice su više puta pozivali da se barikade uklone, međutim one su tokom vikenda dodatno ojačane.

Srbi iz ovog dela Kosova poručuju da će ukloniti barikade kad uhapšeni budu oslobođeni i kad se kosovska policija povuče sa severa Kosova.

XS
SM
MD
LG