Linkovi

Đoković osvojio 10. Australijen open, izjednačio se sa Nadalom sa ukupno 22 grand slem trofeja


Australian Open - Men's Singles Final
Australian Open - Men's Singles Final

Srpski teniser Novak Đoković je osvojio 10. titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, svoju 22. grand slem titulu u karijeri - čime se izjednačio sa Špancem Rafaelom Nadalom - i vratio se na prvo mesto svetske rang liste - sve u jednom meču.

Đoković je u finalu u Melburnu pobedio Grka Stefanosa Cicipasa u tri seta - 6:3, 7:6 (4), 7:6 (5) posle skoro tri sata igre, i tako okončao turnir izgubivši samo jedan set u sedam mečeva, u drugom kolu protiv Francuza Enca Kuakoa.

Sam Đoković je u govoru posle trijumfa rekao da mu je "ovo verovatno najveća pobeda u karijeri, uzimajući u obzir okolnosti". To se najverovatnije odnosi na situaciju pre godinu dana, kada je umesto da brani titulu, deportovan iz Australije, jer mu je tadašnji ministar za imigraciju ukinuo vizu, obrazlažući da je ta odluka "u javnom interesu" u vreme pandemije koronavirusa.

Međutim, delimično se verovatno odnosi i na povredu zadnje lože, koju je Đoković zadobio na turniru u Adelejdu i vukao tokom celog Australijen opena, a sve mečeve do poslednjeg igrao je sa velikim zavojem na butini. Kako je turnir odmicao situacija se popravljala, između ostalog i zato što je Đoković doneo odluku da ne trenira u danima između dva meča.

U finalu, bez obzira na ogroman ulog za obojicu - Cicipas bi u slučaju pobede takođe preuzeo prvo mesto na ATP rang-listi i osvojio svoj prvi grand slem trofej - Đoković je rano preuzeo kontrolu u Rod Lejver areni i sa jednim breojkom poveo u setovima. Grk je u drugom i trećem setu podigao svoj nivo igre, ali je po koz na koji put u karijeri Đoković igrao najbolje u odlučujućim trenucima i dobijao najvažnije poene, tako da je posle dva sata i 56 minuta igre sačuvao savoj savršeni skor u finalima u Melburnu.

Za titulu u Melburnu Đoković je nagrađen čekom na skoro 3 miliona asutralijskih dolara, što je nešto više od 2,1 milion američkih dolara.

XS
SM
MD
LG