Linkovi

Đoković osvojio završni turnir sezone, blistavi završetak teške godine


Novak Đoković sa trofejem šampiona Nito ATP finala u Torinu (Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane)
Novak Đoković sa trofejem šampiona Nito ATP finala u Torinu (Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je završni turnir sezone - Nito ATP finale u Torinu - šesti put u karijeri, pobedom nad Norvežaninom Kasperom Rudom u dva seta - 7:5 i 6:3 posle 93 minuta igre.

Šestim trijumfom na poslednjem turniru u godini, Đoković je izjednačio rekord koji je do sada samostalno držao Švajcarac Rodžer Federer, a ujedno je i postao najstariji igrač u 53 godine dugoj istoriji ovog turnira - još jedan rekord koji je pre njega držao Federer.

Pošto je osvojio titulu u Torinu bez ijednog poraza (3-0 u grupi, polufinale i finale), Đoković će za to biti nagrađen sa 1.500 poena, a obezbedio je najveću novčanu nagradu na jednom turniru u istoriji - ček na 4,7 miliona dolara.

Bilo je ovo osmo finale na završnom turniru sezone za Đokovića, koji je ATP finale osvajao u tri različita grada i u tri različite decenije - 2008. u Šangaju, 2012, 2013, 2014. i 2015. u Londonu i sada 2022. u Torinu.

U godini u kojoj nije mogao da brani titulu u Melburnu, a nije mu bilo dozvoljeno da igra na četiri turnira serije Masters 1000 i poslednjem grand slem turniru sezone, Đoković je uspeo da dominira u završnici sezone, osvojivši titule u Tel Avivu, Astani i Torinu, uz finale na mastersu u Parizu, ostvarivši 18 pobeda i samo jedan poraz.

2022. Đoković završava na petom mestu svetske rang-liste - 15. put u karijeri da je među pet njaboljih na svetu na kraju godine, i sa ukupno 91 titulom u karijeri.

XS
SM
MD
LG