Linkovi

Grand slem ostaje nedostižan, Medvedev zaustavio Đokovića na poslednjem koraku


Zagrljaj Danila Medvedevi Novaka Đokovića na mreži posle finala US Opena (Foto: AP)
Zagrljaj Danila Medvedevi Novaka Đokovića na mreži posle finala US Opena (Foto: AP)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nije uspeo da osvoji i četvrti grand slem trofej ove sezone i tako postane tek drugi muškarac, koji je u takozvanoj "open eri" (od 1968. godine), u istoj godini trijumfovao u Melburnu Parizu, Londonu i Njujorku.

Đokovića je u finalu US Opena, u tri seta - 6:4, 6:4 i 6:4, posle dva sata i 15 minuta igre, pobedio Rus Danil Medvedev, koji je tako došao do svog prvog grand slem trofeja u karijeri (iz trećeg pokušaja).

Australijanac Rod Lejver, koji je bio na stadionu Artur Eš u nedelju uveče, ostaje jedini teniser koji je osvojio kalendarski Grand slem, pre 52 godine (1969).

Medvedev je do trijumfa stigao potpuno zasluženo, jer je u svim segmentima igre nadigrao Đokovića, a kako su to američki komentatori, nekadašnji teniseri - braća Džon i Patrik Mekinro i Australijanac Deren Kejhil često isticali tokom prenosa, Rus je bio bolji od Srbina upravo onako kako obično Đoković nadigrava svoje rivala.

Ovog puta, kako je i sam priznao na konferenciji za novinare, Đoković nije bio na svom uobičajenom nivou, čemu je svakako doprineo i umor. Fizički - pošto je proveo mnogo više vremena na terenu u poslednje dve nedelje, ali i psihički s obrizom na pritisak s kojim se nosio još od trijumfa na Rolan Garosu i potencijalnim osvajanjem najpre zlatnog Grand slema, a zatim i kalendarskog Grand slema, kada pokušaj da pobedi na Olimpijskim igrama u Tokiju nije uspeo.

Međutim, glavni razlog Đokovićevog poraza leži u sjajnoj igri Medvedeva, koji je savršeno sproveo u delo dobro spremljenu taktiku i revanširao se Đokoviću za slično ubedljiv poraz u Melburnu u februaru.

Prvi put u mnogo godina, prvi reket sveta imao je veću podršku sa tribina u Njujorku i posle meče istakao je da mu je to mnogo značilo i učinilo ga srećnim i u porazu, dok se Medvedev tokom ceremonije dodele trofeja izvinio publici, jer ih je sprečio da prisustvuju istorijskom uspehu, a onda se direktno obratio Đokoviću rečima:

"Nikad nisam rekao ovo nikome, ali ću sada reći. Za mene, ti si najbolji teniser u istoriji".

Za trijumf, 25-godišnji Rus nagrađen je sa 2.000 poena i čekom na dva i po miliona dolara, dok je Đokoviću pripalo 1.200 poena i upola manja nov čana nagrada - 1.250.000 dolara.

Od ponedeljka, njih dvojica ostaju na vrhu ATP rang-liste, Đoković kao prvi sa 12.133 poena, a Medvedev drugi sa 10.780.

XS
SM
MD
LG