Linkovi

Istorija u Njujorku: Ema Radukanu prva iz kvalifikacija do grand slem titule


Ema Radukanu sa trofejem namenjenim pobednici US Opena (Foto: Reuters/Robert Deutsch-USA TODAY Sports)
Ema Radukanu sa trofejem namenjenim pobednici US Opena (Foto: Reuters/Robert Deutsch-USA TODAY Sports)

Britanska tinejdžerka, 18-godišnja Ema Radukanu osvojila je US Open - svoju prvu titulu u karijeri - pobedom u finalu nad takođe tinejdžerkom, dva meseca straijom Kanađankom Lejlom Fernandes u dva seta - 6:4 i 6:3, posle nepuna dva sata igre.

Osamnaestogodišnja Britanka, rođena u Torontu, čiji je otac Rumun, a majka Kineskinja, ušla je u istoriju kao prva teniserka (i teniser) koja je grand slem turnir počela u kvalifikacijama, a završila sa titulom. Da podvig bude veći, Radukanu, koja je u Njujork stigla kao 150. igračica sveta (od ponedeljka bi trebalo da bude 23. na WTA rang-listi), nije izgubila nijedan set u deset mečeva na terenima u Flašing medouzu.

Radukanu je takođe prva Britanka koja je osvojila grand slem titulu od 1977. godine, kada je Virdžinija Vejd, koja je bila u publici u Njujorku, osvojila Vimbldon.

Njena rivalka, 19-godišnja Kanađanka, koja je rođendan proslavila pre pet dana, deleći kolače koleginicama u teniskom centru "Bili Džin King" (između ostalog i Emi Radukanu), takođe je imala neverovatan turnir, pobedivši na putu do finala braniteljku titule Japanku Naomi Osaku, trostruku grand slem šampionku Nemicu Anđelik Kerber, Ukrajinku Elenu Svitolinu i u polufinalu 2. nositeljku Beloruskinju Arinu Sabalenku.

Međutim, Radukanu je u finalu bila bolja i zasluženo stigla do istorijskog trijumfa, koji će joj pored 2.040 poena, doneti i ček na dva i po miliona dolara - osam puta više nego što je do sada zaradila u dosadašnjoj karijeri.

XS
SM
MD
LG