Linkovi

Đoković ne ide na US Open


Novak Đoković sa peharom nakon osvojenog teniskog turnira u Vimbldonu (Foto: Reuters/Matthew Childs)
Novak Đoković sa peharom nakon osvojenog teniskog turnira u Vimbldonu (Foto: Reuters/Matthew Childs)

Najbolji srpski teniser Novak Đoković neće nastupiti na Otvorenom prvenstvu Sjedinjenih Država u Njujorku, zato što nije vakcinisan protiv koronavirusa, a SAD i dalje ne dozvoljavaju ulazak u zemlju strancima koji nisu vakcinisani.

Đoković je na Tviteru objavio da se povlači sa poslednjeg grend slem turnira ove godine, nekoliko sati pre nego što je obavljen žreb.

Nažalost, ovog puta neću moći da otputujem u Njujork na US Open“, napisao je Đoković, poželevši sreću svojim kolegama. Poručio je da i će očuvati dobru formu i pozitivan duh - i čekati priliku da se ponovo takmiči.

Turnir počinje sledećeg ponedeljka.

Đoković ovog leta nije igrao ni na jednom turniru posle Vimbldona, koji osvojio po sedmi put u karijeri, s obzirom da su najveći turniri održani u SAD i Kanadi, dve zemlje koje nevakcinisanim stranim državljanima ne dozvoljavaju ulazak na svoju teritoriju.

Novak Đoković zastupa stav da se neće vakcinisati, čak i ukoliko ga to sprečava da nastupi na pojedinim turnirima.

Teniski savez Sjedinjenih Država objavio je da će poštovati zvanične smernice u vezi sa vakcinacijom za ovogodišnje izdanje US Opena.

Inače, na turniru ne važi pravilo obavezne vakcinacije – što znači da nevakcinisani američki državljanin može da se takmiči, a publika neće imati obavezu da nosi maske.

Među ostalim igračima kojih neće biti na Otvorenom prvenstvu SAD, iz različitih razloga su: Aleksandar Zverev, trenutno drugoplasirani na svetskoj rang listi, šampionka iz 2016. Anđelik Kerber, Francuz Gael Monfils i Amerikanac Rajli Opelka.

Đoković je u januaru propustio Otvoreno prvenstvo Australije, pošto je dugotrajna pravna saga u vezi sa vakcinacijom protiv kovida 19 okončana njegovom deportacijom.

Novak Đoković je u dosadašnjoj karijeri osvojio 21 grand slem tenisku titulu.

Rekord u muškoj konkurenciji drži njegov rival Španac Rafael Nadal sa 22 trofeja.

XS
SM
MD
LG