Linkovi

Putin: Rusija spremna da reši krizu s hranom ako Zapad ukine sankcije


ARHIVA - Ekipa ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Narodne Republike Donjeck uklanja mine u luci Marijupolj (Foto: AP)
ARHIVA - Ekipa ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Narodne Republike Donjeck uklanja mine u luci Marijupolj (Foto: AP)

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je premijeru Italije Mariju Dragiju u telefonskom razgovoru da je spreman da pomogne da se ublaži međunarodna kriza sa hranom, ali samo ukoliko Zapad ukine sankcije Rusiji, saopšteno je iz Kremlja.

"Vladimir Putin naglasio je da je Ruska federacija spremna da pruži značajan doprinos u prevazilaženju krize sa snabdevanjem hranom, tako što će izvoziti žitarice i đubrivo, pod usovom da politički motivisane restrikcije koje je uveo Zapad budu ukinute", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je opisala poziciju Rusije kao "ucenu", dok je ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras poručila da Putin "pokušava da ceo svet drži kao taoca", koristeći kao oružje krizu u snabdevanju hranom, koja je nastala zbog njegovog rata u Ukrajini.

Ruska blokada ukrajinskih luka sprečava transport žitarica, sirovine koju obe zemlje izvoze u ogromnim količinama. Rusija optužuje Ukrajinu da postavlja mine u lukama.

Konflikt koji traje već tri meseca podstiče globalnu krizu u snabdevanju hranom, usled dramatičnog povećanja cena žitarica, ulja, goriva i đubriva.

Ministarstvo odbrane Rusije: Marijupolj siguran za brodove, mine uklonjene

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da civilni brodovi sada mogu bezbedno da koriste luku Marijupolj na Azovskom moru, jer je opasnost od mina eliminisana.

Plovni humanitarni koridor otvoren je u sredu u Azovskom moru, navodi se u saopštenju ministarstva.

Rusija je preuzela potpuno kontrolu nad ukrajinskom lukom prošle nedelje, kada se više od 2.400 boraca predalo u opkoljenoj čeličani Azovstal.

XS
SM
MD
LG