Linkovi

Nastavak pregovora o izvozu žitarica iz Ukrajine, Rusija nagovestila da je moguć dogovor


Obrada žita u delu Luganska koji je pod kontrolom ruskih snaga, jul 2022.
Obrada žita u delu Luganska koji je pod kontrolom ruskih snaga, jul 2022.

Kontakti između Rusije, Turske, Ukrajine i UN o izvozu žitarica iz Ukrajine nastaviće se posle susreta u Istanbulu u sredu, na kojem su izneti određeni elementi potencijalnog dogovora, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Rusija, Ukrajina, Turska i UN bi, prema navodima turskog ministra odbrane Hulusija Akara, trebalo sledeće nedelje da potpišu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

"O tom pitanju se vodila sadržajna diskusija. Moguće je formulisati određene delove sporazuma koji Rusija, Ukrajina i Turska sada razmatraju u svojim ministarstvima odbrane", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Preliminarni datum nastavka pregovora je 20. ili 21. jul, objavila je ruska agencija RIA, pozivajući se na neimenovane izvore. Navodno, nema prepreka da sporazum bude potpisan sledeće nedelje. Tursko ministarstvo odbrane nije potvrdilo datum budućeg sastanka.

Kako su tekli pregovori u Istanbulu?

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u sredu da je ostvaren ključni napredak u razgovorima o nastavku izvoza ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka.

Prema njegovim rečima strane uključene u razgovore nisu postigle konačni sporazum.

"Nadam se da ćemo sledeće nedelje biti u mogućnosti da postignemo konačni sporazum. Potrebno nam je dosta dobre volje i posvećenosti svih uključenih strana", rekao je Gutereš u Njujorku.

Susret ruske, ukrajinske i turske vojne delegacije sa zvaničnicima UN čija tema je bio nastavak izvoza iz glavne crnomorske luke Odese, održan je u Istanbulu iza zatvorenih vrata, na nepoznatoj lokaciji.

Sada je potreban rad u tehničkom smislu da bi bio ostvaren napredak. Postignut je suštinski korak ka postizanju sveobuhvatnog sporazuma u brojnim aspektima”, rekao je Gutereš.

Gutereš je napomenuo i da se zalagao da Rusija i Ukrajina otpočnu razgovoru o miru – ali je do toga, kako je rekao, i dalje dug put.

Ruska, ukrajinska, turska i delegacija UN sastale su se u trenutku pogoršavanja globalne krize u snabdevanju hranom.

Pre Gutereša oglasio se turski ministar odbrane Hulusi Akur koji je saopštio da je postignut dogovor koji bi trebalo da bude potpisan kada se strane ponovo sastanu naredne nedelje i da obuhvata zajedničke kontrole žitarica u lukama. Turska bi takođe trebalo da osigura bezbednost izvoznih ruti, a bio bi uspostavljen i koordinacioni centar sa Ukrajinom, Rusijom i Ujedinjenim nacijama za izvoz žita.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba je španskom dnevniku El Paso uoči nastavka razgovora rekao: "Dva koraka smo od sporazuma sa Rusijom. U konačnoj smo fazi i sada sve zavisi od Rusije". Međutim, za AP je naveo da se neće nastaviti izvoz žitarica iz ukrajinskih luka bez bezbednosnih garancija vlasnicima brodova, tereta i Ukrajini kao nezavisnoj zemlji.

Igor Konašenkov, portarol ruskog ministarstva odbrane, rekao je da je Moskva iznela predloge da se pitanje izvoza žita reši što pre.

Ruska invazija na Ukrajinu omela je ukrajinski izvoz, što je doprinelo povećanju globalne cene žitarica, jestivog ulja, goriva i đubriva. Turska i Ujedinjene nacije rade na sklapanju sporazuma koim bi se ublažila kriza.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog brodova koji se koriste za unošenje oružja u Ukrajinu i pozvala je na pretres brodova. Ukrajina je rekla da sporazum ne sme da ugrozi bezbednost njene teritorije duž Crnog mora.

XS
SM
MD
LG