Linkovi

Astronauti Bob Beken i Dag Harli se vratili na Zemlju


Astronauti Bob Beken i Dag Harli tokom leta letelicom
"Dragon Endeavour" kompanije Spejseks (Foto: NASA/Handout via REUTERS)
Astronauti Bob Beken i Dag Harli tokom leta letelicom "Dragon Endeavour" kompanije Spejseks (Foto: NASA/Handout via REUTERS)

Astronauti Bob Beken i Dag Harli, koji su pre dva meseca odleteli do Međunarodne svemirske stanice raketom Spejseks, spustili su se kapsulom u Meksički zaliv – završavajući prvu NASA-inu misiju sprovedenu sa tla Sjedinjenih Država u poslednjih devet godina.

Beken i Harli su svemirsku stanicu napustili u subotu i nakon dvadeset jednočasovnog putovanja letelicom "Dragon Endeavour" kompanije Spejseks stigli do obale Pensakole na Floridi.

Uspešno sletanje bila je i ključna proba koja je pokazala da li svemirska letelica Elona Maska može da prevozi astronaute do i iz orbite – što je podvig koji nijedan privatna kompanija do sada nije ostvarila.

Tokom povratka potisnici na kapsuli i dva padobrana usporavali su kapsulu, koja je u jednom trenutku izgledala kao žeravica, da bi brzinu od 17.500 milja na sat u nakon ulaska u atmosferu smanjili na 350 milja na čas i na kraju do 15 milja po satu kada se spustila u more.

Trenutak spuštanja kapsule u more
Trenutak spuštanja kapsule u more

Beken i Harli su proveli sat vremena u kapsuli plutajući pre nego što su ih spasilački timovi Spejseksa i NASA-e izvukli helikopterom na obalu. Nakon medicinskih pregleda dvojac će biti prebačen u Svemirski centar Džonson u gradu Hjustonu.

XS
SM
MD
LG