Linkovi

NASA odustala od prve ženske svemirske šetnje, problem svemirsko odelo


Astronautkinje NASA-e EN Meklejn i Kristina Koh trebalo je da učestvuju u istorijskoj ženskoj šetnji svemirom.

NASA je morala da otkaže istorijsku prvu šetnju dve astronautkinje ispred Međunarodne svemirske stanice, pošto je ustanovljeno da jednoj od njih ne odgovara veličina svemirskog odela.

En Meklejn i Kristina Koh trebalo je da obave šetnju u petak, poslednje nedelje marta, koji je u SAD proglašen za "mesec istorije žena". Međutim, Meklejn je u ranijoj svemirskoj šetnji ustanovila da joj odgovara srednja, odnosno M veličina. Stanica trenutno ima na raspolaganju samo jedno takvo odelo i procenjeno je da je nepotrebno trošenje resursa da se drugo obezbedi do petka.

Svemirsku šetnju će zato obaviti Kristina Koh, zajedno sa kanadskim astroanutom Dejvidom Sent-Žakom.

Portparolka NASA-e Brendi Din izjavila je za francusku novinsku agenciju AFP da su svemirska odela na Međunarodnoj stanici zapravo skup nekoliko delova koji se spajaju na način koji je najbolje prilagođen telu svakog astronauta. Prema njenim rečima, NASA pokušava da proceni potrebe na osnovu svemirskih odela koje astronauti nose tokom obuke na Zemlji. Međutim, potrebne veličine pojedinaca se ponekad promene kad su u orbiti, s obzirom na promene života u mikrogravitaciji.

Otkazivanje prve ženske svemirske šetnje razočaralo je neke naučnike i posmatrače koji su se radovali novom uspehu kada je reč o ženama - istraživačima svemira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG