Linkovi

Tramp kritikuje demokrate: Maltretiranje predsednika!


Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja Nacionalnom udruženju državnih tužilaca u Beloj kući (Foto: Reuters/Leah Millis)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom obraćanja Nacionalnom udruženju državnih tužilaca u Beloj kući (Foto: Reuters/Leah Millis)

Predsjednik Donald Tramp oštro je kritikovao demokrate u Kongresu zbog pokretanja sveobuhvatne istrage njega i njegove administracije. Tramp je tvitovao da su demokrate u Predstavničkom domu poludjele, da ometaju sprovođenje pravde i da je istraga Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma najveće prekoračenje ovlašćenja u američkoj istoriji. Na kraju je ocijenio da je riječ o maltretiranju predsjednika. Tramp se na Tviteru oglasio dan nakon što je rekao da će da sarađuje sa istragom.

Dvije godine od kako je Donald Tramp preuzeo položaj predsjednika bile su veoma burne, a uskoro će biti još burnije.

"Uradićemo sve što možemo da prikupimo dokaze. Počinjemo ovu istragu”, poručio je Džeri Nedler, Predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma je u ponedeljak zatražio dokumenta od više od 80 ljudi u Trampovoj administraciji, porodici i kompanijama – između ostalih od bivšeg advokata Majkla Koena, sinova Erika i Donalda mlađeg i zeta Džereda Kušnera - a sve u okviru istrage moguće opstrukcije pravde, korupcije i zloupotrebe položaja. Bijela kuća saopštila je da će na zahtjev odbora odgovoriti u adekvatno vrijeme.

"Sarađujem cijelo vrijeme sa svima. A znate šta je dobro? Nije bilo dosluha sa Rusijom. To je sve prevara”.

Tramp odbacuje optužbe da je njegova kampanja bila povezana sa ruskim miješanjem u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Istraga za sada nema veze sa procesom opoziva

Odbor za pravosuđe u Predstavničkom domu pokreće procedure opoziva, a u prošlosti je istraživao predsjednike Ričarda Niksona i Bila Klintona u vezi sa optužbama za ometanje sprovođenja pravde i zloupotrebu položaja. Istraga o Trampu, za sada nema veze sa procesom opoziva.

“Da li će to prerasti u skandal za Donalda Trampa, istih razmjera kao i Votergejt koji je jedini skandal zbog kojeg je američki predsjednik ranije napustio položaj, ostaje da se vidi i zavisiće od javnih pretresa”, smatra Džeremi Venuk, iz Centra za američki progres.

Istraga u Predstavničkom domu odvojena je od one koju vodi specijalni tužilac Robert Maler, a čiji rezultati se očekuju uskoro. Profesor Američkog univerziteta u Vašingtonu Alen Lihtman kaže da treba sačekati Malerov izveštaj.

"Ne znamo šta će biti objavljeno u tom izvještaju o zavjeri sa Rusima. Za sada ima puno dima, a pitanje je da li će biti i vatre”.

Nova istraga dodatni je udarac za Trampa posle eksplozivnog svjedočenja njegovog bivšeg advokata Majkla Koena:

“Svi u Trampovoj organizaciji imaju zadatak da svakog dana štite gospodina Trampa. Većina nas je znala da ćemo lagati za njega i to je postalo pravilo. I to je upravo ono što se događa sada u zemlji”, rekao je Koen prošle nedelje u Kongresu.

Predsjednikov uži krug je, između ostalog, pod istragom u Njujorku, Nju Džersiju i Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG