Linkovi

Nova sveobuhvatna istraga Trampa u Kongresu


Kongresmen iz Njujorka Džerold Nedler, predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma (Foto: Reuters/Joshua Roberts)
Kongresmen iz Njujorka Džerold Nedler, predsedavajući Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma (Foto: Reuters/Joshua Roberts)

Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma, kojim predsedavaju demokrate, pokrenuo je novu sveobuhvatnu istragu predsednika Trampa, njegove Bele kuće, izbornog štaba i kompanija.

Odbor je zatražio dokumenta od vladinih agencija, entiteta i pojedinaca, a ukupno 81 zahtjev između ostalog je upućen Trampovim sinovima, zetu Džeredu Kušneru, Vikiliksu, bivšem sekretaru za pravosuđe Džefu Sešnsu, Beloj kući i FBI-aju.

Predsedavajući odbora Džerold Nedler rekao je da će istraga biti usredsređena na ometanje pravde, korupciju i zloupotrebu položaja i ocenio da je Tramp prethodnih nekoliko godina izbegao odgovornost za gotovo dnevne napade na pravne, etičke i ustavne norme.

"Istraga tih pretnji po vladavinu prava je obaveza Kongresa i ključna funkcija Odbora za pravosuđe Predstavničkog doma”, rekao je Nedler.

Na pitanje novinara u Beloj kući da li će sarađivati sa Nedlerovom istragom, predsednik Tramp je kratko odgovorio: "Ja sarađujem celo vreme sa svima". Međutim dodao je da nije bilo saradnje sa Rusijom i da je sve "politička prevara.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, spoljne poslove i nadzor takođe su pisali Beloj kući i državnom sekretaru Majku Pompeu i zatražili dokumenta i intervjue sa službenicima o Trampovim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nova istraga nagovještaj je da još nema kraja Trampovim pravnim i političkim problemima, iako se privodi kraju istragu o Rusiji, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Bela kuća i Sekretarijat za pravosuđe saopštili su da su primili pismo Odbora i da će ga razmotriti.

Istraga bi mogla da otvori put za pokretanje procedure opoziva američkog lidera, ali su demokratski lideri više puta poručili da će istražiti sve opcije i razmotriti izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera pre nego što se odluče na taj drastičan potez, koji bi prvo bio pokrenut upravo u Odboru za pravosuđe u Predstavničkom domu.

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma već je najavio odvojenu istragu ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine i Trampovih finansijskh interesa u inostranstvu. Više istraga pokrenuo je i Odbor za nadzor. Spisak od 81 imena obuhvata sve segmente Trampovog života – Belu kuću, kompanije, izborni štab, te odbor, koji je nadgledao tranziciju od kampanje do preuzimanja položaja predsednika.

XS
SM
MD
LG