Linkovi

Konzervativci daleko od apsolutne većine


Jedan od stanovnika Madrida tokom današnjeg glasanja
Jedan od stanovnika Madrida tokom današnjeg glasanja

Španska Vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rahoja - prema izlaznim anketama - osvojila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima, ali će joj biti neophodan jak koalicioni partner da bi zadržala vlast...

Prema izlaznim anketama u Španiji, vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Marijana Rahoja osvojila je najveći broj glasova na današnjim parlamentarnim izborima, ali daleko manje od apsolutne većine, koja joj je bila neophodna da bi mogla da ostane na vlasti i naredne četiri godine.

Ubrzo posle zatvaranja birališta, državna televizija javila je da su konzervativci osvojili skoro 27 odsto glasova. Glavna opoziciona stranka - Socijalistička partija - bori se za drugo mesto sa ekstremno levičarskom strankom Podemos (Mi možemo), koja se protivi merama štednje. Socijalisti prema izlaznim anketama imaju 20,5 odsto, a Podemos nešto ispod 22 odsto, dok je na četvrtom mestu još jedna nova stranka - Sijudadanos (Građani), sa nešto više od 15 odsto.

Ukoliko tako budu izgledali i konačni rezultati, analitičari predviđaju da će vladajuća stranka osvojiti između 114 i 124 mesta, od ukupno 350 koliko ih ima u parlamentu, i nedostajaće joj bar 52 poslanika za apsolutnu većinu, tako da će joj biti neophodan jak koalicioni partner da bi ostala na vlasti.

U predizbornim anketama, Podemos je postojano smanjivao razliku za dve vodeće stranke, i kako izgleda zajedno sa strankom Sijudadanos konačno će okončati dominaciju socijalista i konzervativaca, koja traje još od 1975. godine, kada je posle smrti diktatora Franka u Španiji uvedena demokratija.

XS
SM
MD
LG