Linkovi

Španija još ne traži pomoć EU


Španski premijer Mariano Rahoj.
Španski premijer Mariano Rahoj.

Pretpostavlja se da Španci čekaju na ključni sastanak Evropske centralne banke, zakazan za narednu sedmicu, radeći šta mogu kako bi se izvukli iz krize.

U strahu da im se ne ponovi grčki scenario ovisnosti od medjunarodne finansijske pomoći, Španci još uvijek čekaju sa zvaničnim zahtjevom za podrškom Evropskog stabilizacijskog fonda. U isto vrijeme, već vidjen razvoj stvari - kriza se produbljuje, podaci o zaduženosti su lošiji od očekivanih, a ekonomski najmoćnija španska oblast, Katalonija, preklinje za hitnom pomoći u visini od 5 milijardi eura.

Ako je grčki primjer do sada nečem korisnom poslužio, bila je to lekcija da medjunarodni novac za spas vlastite ekonomije ima svoju cijenu - strogi uslovi, stednja i reforme koje, barem Atina, gotovo da ne može više da podnosi.

Zato niko nije iznenadjen odlukom vlade u Madridu da, za sada, pokuša probleme oštrog deficita i posrnulih banaka riješiti vlastitim snagama - kako je potvrdjeno u Briselu, u sedište evropskih institucija još nije stigao i zvanični španski zahtjev za novčanom intervencijom. Pretpostavlja se da Španci čekaju na ključni sastanak Evropske centralne banke, zakazan za narednu sedmicu, radeći šta mogu kako bi se izvukli iz krize. Bila je to i tema sastanka što ga je u Madridu sa španskim premijerom imao predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj, prekidajući na kratko ljetovanje u toj zemlji.

"Već donosimo komplikovane, bolne odluke, ali odluke koje su neophodne u ovoj situaciji. Moramo smanjiti naš javni dug, više ne možemo nastaviti na ovaj način uz tako težak proces refinansiranja", izjavio je španski premijer Mariano Rahoj.

A u medjuvremenu, španska privreda bilježi gubitke veće od pretpostavljenih, nezaposlenost je, sa izuzetkom Grčke, najveća u euro-zoni, tako da se u Briselu, reklo bi se sa pravom, očekuje da će španski zahtjev za finansijskom podrškom, kada i ako dodje, biti viši od ranije planiranih 100 milijardi eura. U tom svjetlu se gleda i na poziv za pomoć Španiji ekonomski najznačajnije oblasti Katalonije, centralnoj vladi za finansisjkom injekcijom od 5 milijardi eura. Ipak...

"Na španskoj je vladi da donese konačnu odluku. Španija je važna zemlja, sa snažnom vladom, i na njima je da donesu opdluku. Ali želim da vas podsjetim da Španija već angažovana na širokom programu rekonstrukcije svoga finansijskog sektora i opredjeljena je dugokročnoj finansijskoj stabilnosti. Sada, ako to nalože potrebe finansijskog rtržišta i španske vlasti misle da je korisno, evropske institucije su već iskazale spremnost da preduzmu odgovarajuće mjere", zaključuje predsjednik Evropskog vijeća, Herman van Rompuj.

Sudbina španskih nastojanja da sami riješe svoje probleme biće jasnija nakon 6. septembra, za kada je zakazan skup vrha Evropske centralne banke i kada će biti prezentovan interni izvještaj o mogućnosti te zemlje da nastavi ovim putem. Evropski novac čeka, ali sa njim i obaveze koje su, opet je više nego ilustrativan primjer Grčke, ponekad, jednostavno, neizdržive.
XS
SM
MD
LG