Linkovi

Španija: Protesti zbog mera štednje


Nemačka berza
Nemačka berza

Španski radnici protestuju na ulicama zbog vladinih planova da uvede nove mere štedje

Španski radnici protestuju na ulicama zbog vladinih planova da uvede nove mere štedje kojima će biti smanjene njihove plate.

Hiljade ljudi su sinoć pohrlile na ulice Madrida u okviru spontanog protesta posle poziva upućivanih preko društvenih stranica na internetu. Manje grupe vatrogasaca, policajaca i drugih državnih službenika ponovo su danas marširale u znak protesta protiv plana za uštedu 80 milijardi dolara, koji je prošle nedelje obelodanio španski premijer Mariano Rahoj.

Prema tom planu radnici bi trebalo da izgube jednu od 14 godišnjih bonusa, od kojih se jedan obično isplaćuje pred Božić u decembru. Demonstranti su uzvikivali „Ruke uvis! Ovo je pljačka!“

Jedan vatrogasac je rekao da bi mere štednje nepravedno pogodile jednu četvrtinu španske nezaposlene radne snage kao i državne službenike.

U medjuvremenu, MMF je saopštio kako predvidja da će se recesija u Španiji nastaviti i naredne godine. Pre tri meseca MMF je predvideo da će španska ekonomija neznatno porasti tokom 2013, ali sada kaže da će se ove godine smanjiti za 1,5 odsto, a naredne godine 0,6 odsto.

Španija traži paket pomoći u vrednosti od 123 milijarde dolara za svoje u nevolje zapale banke. U okviru promene politike, Evropska centralna banka je evropskim ministrima finansija saopštila da bi veliki investitori u tim bankama trebalo da snose izvesni deo gubitaka koje su banke pretrpele zbog odobravanja nenaplativih zajmova.
XS
SM
MD
LG