Linkovi

Španska ekonomija izašla iz recesije


Premijer Marijano Rahoj je pozdravio vesti o prvom privrednom rastu u poslednjih deset kvartala, ali i upozorio da će oporavak biti spor i postepen.

Španska ekonomija izašla je iz dvogodišnje recesije, s obzirom na to da je u trećem kvartalu zabilježen rast bruto društvenog proizvoda od 0,1 odsto, saopštila je Banka Španije. Riječ je o prvom privrednom rastu u poslednjih devet kvartala.

Premijer Marijano Rahoj pozdravio je današnje vijesti, ali i upozorio da će dalji oporavak biti spor i postepen. Slično je poručio i ministar finansija Kristobal Montoro, koji je u obraćanju parlamentu naglasio da je okončanje recesije samo prvi korak ka oporavku od ekonomske krize.

Privreda zemlja bilježila je pad ili je stagnirala od 2008, kada su zbog kraha tržišta nekretnina milioni ljudi ostali bez posla, hiljade kompanija bankrotirale, a finansijski sektor podrvgnut sveobuhatvnim reformama.

Vlada je zbog jednog od najvećih javnih dugova u eurozoni, neizvjesnosti na tržištima i paralisanog sektora izgradnje, bila primorana da sprovede stroge mjere štednje i strukturne reforme kako bi dovela u red finansije i podstakla ekonomski oporavak.

Nepopularni potezi sada počinju da daju rezultate, posebno u mnogim kompanijama koje su prisutne na inostranom tršištu.

Sjutra bi trebalo da budu objavljeni i podaci o nezaposlenosti, koja je i dalje rasprostranjena. Analitičari međutim očekuju neznatan pad stope nezaposlenosti sa 26,3 na 26,1 odsto.
XS
SM
MD
LG