Linkovi

Španski premijer objavio mere štednje


Španski premijer Marijano Rahoj predstavio je paket mera štednje zakonodavcima u parlamentu.
Španski premijer Marijano Rahoj predstavio je paket mera štednje zakonodavcima u parlamentu.

Predloženi paket mera štednje obuhvata smanjenje plata i nadoknada za nezaposlene u javnom sektoru

Premijer Španije Marijano Rahoj objavio je paket mera koji obuhvata smanjenje javne potrošnje i povećanje poreza, za koji tvrdi da će do 2014. uštedeti zemlji 80 milijardi dolara.

Premijer je svoj plan danas predstavio zakonodavcima u parlamentu, rekavši da se zemlja nalazi "na prekretnici" i da mora da okonča budžetsku krizu što je pre moguće. Predloženi paket mera štednje obuhvata smanjenje plata i nadoknada za nezaposlene u javnom sektoru, kao i povećanje poreza na promet.

U međuvremenu, stonine rudara i onih koji ih podržavaju, opdržali su protestnu šetnju u Madridu zbog ukidanja subvencija rudarskim kompanijama koje će - kako tvrde - uništiti tu granu industrije. Neki od rudara danima su hodali iz oblasti nbogatih rudama dio prestonice, kako bi učestvovali u protestu.

Prema izveštajima medija, pet osoba je uhapšeno pošto su demonstranti bacali kamenje, konzerve i flaše na specijalnu policiju, koja je uzvratila gumenim mecima. Ministri finansija Evrozone složili su se juče da Španiji daju rok do 2014. godine da svede budežtski deficit na zakonom propisani nivo, i da obezbede paket pomoći u vrednosti od 37 milijardi dolara za ugrožene banke u toj zemlji.
XS
SM
MD
LG